Sute de mii de persoane manifestează în Iran împotriva lui Trump, scandând “Moarte Americii”

Sute de mii de iranieni au ieşit vineri pe străzi pentru a jura supunere establishmentului clerical după ce preşedintele american Donald Trump a avertizat în mod oficial Republică Islamică, a susţinut televiziunea de stat.
Iranienii participă la o ceremonie de marcare a Revoluţiei Islamice din 1979 în Teheran, 10 februarie 2017.
Iranienii participă la o ceremonie de marcare a Revoluţiei Islamice din 1979 în Teheran, 10 februarie 2017. (Captură Foto)

Cu ocazia aniversării Revoluţiei Islamice iraniene din 1979, care a dus la răsturnarea şahului susţinut de SUA, manifestanţii, inclusiv sute de membri ai armatei şi poliţiei, s-au îndreptat spre Piaţa Azadi (a Libertăţii) din Teheran. Ei au afişat pancarte cu mesajul “Moarte Americii” şi efigii ale preşedintelui Trump, în timp ce fanfara poliţiei a interpretat cântece revoluţionare tradiţionale iraniene.

Liderul suprem Ayatollahul Khamenei, cea mai puternică autoritate a Iranului, a cerut marţi iranienilor să participe la demonstraţie pentru a arăta că Iranului nu îi este frică de “ameninţările” americanilor.

Televiziunea iraniană de stat a difuzat imagini cu persoane ce călcau în picioare portrete ale lui Trump aruncate pe o stradă din Teheran.

“America şi Trump nu pot face nimic. Suntem pregătiţi să ne sacrificăm vieţile pentru liderul Khamenei”, a declarat un tânăr iranian pentru televiziunea de stat.

Săptămâna trecută, Trump a avertizat “oficial” Iranul ca răspuns la testarea unei rachete balistice iraniene în 29 ianuarie şi a impus noi sancţiuni asupra mai multor persoane şi entităţi iraniene. Teheranul a declarat că nu va pune capăt programului său pentru rachete.

Preşedintele iranian Hassan Rouhani a cerut, de asemenea, iranienilor să se alăture manifestaţiei de vineri pentru a “demonstra legăturile lor indestructibile cu Liderul Suprem şi Republica Islamică”.

“Unele personalităţi din regiune şi din America ameninţă Iranul. Ei ar trebui să ştie că limbajul ameninţărilor nu a funcţionat niciodată cu Iranul”, a declarat Rouhani mulţimii adunate în Piaţa Azadi.

“Ei ar trebui să înveţe să respecte Iranul şi iranienii. Vom înfrunta orice politică ce promovează războiul”.

Televiziunea de stat iraniană a declarat că milioane de cetăţeni au participat la manifestaţiile organizate pe cuprinsul ţării.

Manifestaţia din Teheran a fost încărcată cu sentimente anti-SUA şi anti-Israel. Unii manifestanţi au afişat imagini cu Trump, premierul israelian Benjamin Netanyahu şi premierul britanic Theresa May care conţineau mesajul “Moarte triunghiului demonic”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe