Sute de mii de oameni protestează în Hong Kong împotriva unui proiect de lege privind extrădarea în China

Zeci de mii de manifestanţi mărşăluiesc în Hong Kong, în 9 iunie 2019, împotriva unui proiect de lege care va permite extrădări în China continentală
Zeci de mii de manifestanţi mărşăluiesc în Hong Kong, în 9 iunie 2019, împotriva unui proiect de lege care va permite extrădări în China continentală (Screenshot)

În Hong Kong, sute de mii de manifestanţi au ieşit duminică în stradă pentru a se opune unui proiect de lege care va permite Chinei să extrădeze persoane din oraş, potrivit CNN.

După câteva ore de marş, organizatorii au estimat că numărul participanţilor a fost de peste un milion, însă un purtător de cuvânt al poliţiei din Hong Kong a susţinut ca numărul manifestanţilor a fost de aproximativ 240.000 la apogeului marşului.

Totodată, demonstraţia în mare parte paşnică din faţa sediilor Parlamentului şi Guvernului, în districtul de afaceri Admiralty, a luat o turnură dramatică în primele ore ale zilei de luni (ora Hong Kong-ului) când forţele de ordine au folosit bastoane şi spray cu piper împotriva manifestanţilor care au aruncat cu sticle şi baricade metalice, potrivit The Guardian.

Criticii susţin că potrivit proiectului de lege, toţi locuitorii din Hong Kong pot fi capturaţi de autorităţile comuniste chineze pe motive politice sau pentru infracţiuni economice minore. De asemenea, criticii se tem că legea va submina sistemul juridic al oraşului semi-autonom.

Proiectul de lege a provocat o criză politică şi mari nemulţumiri în cadrul comunităţii de afaceri de regulă pro-conservatoare a oraşului, şi chiar ciocniri fizice în Parlamentului oraşului, precum şi critici la adresa guvernului local din partea Statelor Unite şi a Uniunii Europene.

Guvernul susţine că proiectul de lege urmăreşte să elimine breşele existente în legea actuală, permiţând Hong Kong-ului să decidă de la caz la caz dacă va trimite sau nu persoane în teritorii cu care nu are acorduri de extrădare oficiale – precum Taiwan, Macao şi China continentală.

Unii parlamentari au declarat că în textul legii nu va fi inclusă garanţia că se va desfăşura un proces corect.

Duminică după amiază, manifestanţii s-au adunat în centrul Hong Kong-ului, afişând pancarte şi fluturând steaguri albe. Unii manifestanţi au scandat mesaje precum “Hong Kong, nu renunţa niciodată!”, “Demisia”, “Ne opunem extrădării în China” sau au cerut demisia directorului executiv al oraşului, Carrie Lam.

În jurul orei locale 7:30 p.m., cinci sau şase bărbaţi mascaţi au încercat să ocupe un drum principal în Hong Kong, potrivit poliţiei, şi au folosit spray cu piper împotriva manifestanţilor, înainte să fugă din zonă.

De asemenea, în unele oraşe din Australia, mii de persoane au protestat împotriva proiectului de lege. Marşuri similare au avut loc în diverse oraşe din lume, a susţinut într-o declaraţie grupul politic Demosisto din Hong Kong.

Protestul de duminică a avut loc după cea de-a 30-a aniversare a masacrului din Piaţa Tiananmen din 4 iunie 1989, un moment major care a năruit la acea vreme speranţele că în China va fi democraţie.

De atunci, Hong Kong a comemorat anual masacrul cu un priveghi cu lumânări, singurul loc de pe teritoriul chinez unde pot fi desfăşurate aceste aniversări. Organizatorii au declarat că la comemorarea de marţi din Parcul Victoria din Hong Kong au participat peste 180.000 de persoane.