Sute de mii de manifestanţi marchează 50 de zile de proteste în Venezuela

Peste 200.000 de manifestanţi au ieşit pe străzile mai multor oraşe din Venezuela pentru a protesta împotriva guvernului preşedintelui Nicolas Maduro, marcând 50 de zile de acţiune din partea opozanţilor săi. Susţinătorii guvernului au ieşit la rândul lor pe străzi.
Protest anti-guvern în Venezuela, mai 2017.
 
Protest anti-guvern în Venezuela, mai 2017.   (Getty Images)

Poliţia a folosit gaze lacrimogene pentru a dispersa protestele anti-Maduro de sâmbătă. Acestea au fost unele dintre cele mai mari mişcări stradale din ultimele şapte săptămâni de proteste anti-guvernamentale. În 19 aprilie, sute de mii de persoane au ieşit pe străzi din cauza situaţiei dezastruoase din ţară.

Activiştii anti-guvernamentali au blocat sâmbătă principala şosea din capitala venezueleană Caracas cu baricade, în timp ce aproximativ 10 staţii de metrou au fost închise de oficiali. În plus, soldaţii au blocat accesul în anumite părţi ale oraşului înaintea acţiunilor stradale de ieri.

“Au trecut 50 de zile de proteste. Sunt aici cu cei doi copii ai mei, nu pot să cumpăr lapte, nu pot să cumpăr niciun aliment”, a declarat Mariangel, o femeie de afaceri în vârstă de 24 de ani, pentru AFP. Faţa ei era pictată în culorile roşu, albastru şi galben ale steagului Venezuelei.

O parte dintre manifestanţii din Caracas a afişat pancarte pe care erau scris mesaje precum “Nu mai dorim dictatură în Venezuela”. De asemenea, bărbaţi tineri dotaţi cu scuturi improvizate, glugi şi măşti de gaze au fost văzuţi în masa de manifestanţi, al căror număr a depăşit 160.000, potrivit liderilor opoziţiei.

Într-o altă zonă a capitalei, 2.000 de susţinători ai lui Maduro au scandat lozinci şi au dansat fiind întâmpinaţi la palatul prezidenţial Miraflores.

Luni de violenţe

Cel puţin 46 persoane au fost ucise în protestele violente care au zguduit ţara începând cu luna aprilie. Manifestanţii anti-Maduro au cerut organizarea de noi alegeri.

Opoziţia îl învinuieşte pe preşedinte pentru inflaţia de 3 cifre, pentru lipsa cronică de alimente şi medicamente şi pentru nivelul ridicat al infracţiunilor din ţară.

Maduro şi susţinătorii săi i-au acuzat pe manifestanţi că încearcă să pună la cale o lovitură de stat în spatele retoricii pro-democraţie.

În San Cristobal, statul vestic Tachira, aproximativ 40.000 de persoane au ieşit pe străzi. Maduro a mobilizat în această săptămână 2.600 de soldaţi în acest stat, în apropierea graniţei cu Columbia, pentru a diminua revoltele şi jafurile din zonă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe