Sute de migranţi au luat cu asalt oraşul autonom spaniol Ceuta

Autorităţile spaniole au afirmat că 11 agenţi de pază aflaţi pe un teritoriu din nordul Africii au fost răniţi când în jur de 500 de persoane au trecut forţat printr-un gard de frontieră.
Imigranţi africani încearcă să treacă de gardul de frontieră dintre Maroc şi oraşul spaniol Ceuta. Un incident similar a avut loc în ianuarie 2017 la acelaşi punct de frontieră.
Imigranţi africani încearcă să treacă de gardul de frontieră dintre Maroc şi oraşul spaniol Ceuta. Un incident similar a avut loc în ianuarie 2017 la acelaşi punct de frontieră. (Captură Foto)

Aproximativ 500 de migranţi au pătruns cu forţa vineri, în enclava spaniolă Ceuta din Maroc.

Un grup de 700 de persoane au luat cu asalt o poartă a gardului de frontieră înalt de 6 metri, un număr de 498 de persoane reuşind să treacă pe teritoriul spaniol, afirmă Garda Civilă spaniolă. Pătrunderea în masă a fost una dintre cele mai mari de când a fost ridicat gardul în 2005. Peste 1.000 de persoane au luat cu asalt gardul graniţei în ianuarie. Pentru unii, o încercare de a pătrunde pe teritoriul spaniol este mai prudentă decât încercarea de a traversa Marea Mediterană, o rută către Europa care a atins un număr record de decese în 2016.

Un oficial al guvernului Ceuta a declarat pentru Associated Press că doi migranţi au fost internaţi datorită unor leziuni suferite în timpul asaltului iar 11 ofiţeri de poliţie spanioli au fost de asemenea răniţi. Un purtător de cuvânt al Gărzii Civile a afirmat că cel puţin 10 membri ai forţelor armate marocane au fost de asemenea răniţi.

Echipa de urgenţe a Crucii Roşii din Ceuta a raportat că mai mult de 30 de migranţi au fost trataţi de fracturi şi alte răni, la un centru pentru migranţi.

O înregistrare filmată de “Faro TV Ceuta” îi arată pe migranţi cu sânge pe faţă şi vânătăi dar sărbătorind sosirea pe teritoriul spaniol. Unii dintre ei s-au înfăşurat în steagurile spaniole şi europene urlând “Libertate, libertate!”.

Sute de oameni, majoritatea africani subsaharieni, locuiesc ilegal în Maroc şi încearcă în mod regulat să pătrundă pe teritoriul enclavelor spaniole Ceuta şi Melilla. Majoritatea fug de război şi sărăcie.

Teritoriile spaniole Ceuta şi Melilla sunt singurele graniţe pe care Uniunea Europeană le are cu Africa pe uscat.

Marocul ameninţă cu mai mulţi migranţi

În ianuarie, în jur de 1.100 de oameni au luat cu asalt gardul de frontieră, rănind cel puţin 50 de agenţi de pază marocani şi spanioli. În decembrie, mai mult de 400 de migranţi au reuşit să intre în micul teritoriu al Ceutei când un grup de peste 900 de persoane a încercat să treacă graniţa. Iar în octombrie, mai mult de 200 de persoane au trecut peste gardul de sârmă ghimpată.

Cea mai recentă încercare de la graniţă a avut loc în mijlocul unui conflict tensionat de comerţ între Maroc şi UE asupra acceptării unui parteneriat de liber schimb ce reglementează comerţul cu produse agricole şi de pescuit.

La sfârşitul lui 2016, o instanţă a UE a hotărât că parteneriatul comercial nu se aplică Saharei de Vest, o fostă colonie spaniolă condusă de Rabat unde Frontul Polisario se luptă pentru independenţă.

Instanţa susţine că încă nu este clar cine deţine conducerea teritoriului disputat, iar UE nu îl recunoaşte ca fiind parte din Maroc.

Hotărârea a înfuriat Marocul, care a sugerat într-un avertisment, pe 7 februarie, că această situaţie ar putea conduce la „un nou val de migranţi” către Europa şi ar putea expune continentul la „riscuri”.

Graniţa enclavei Ceuta este formată din două garduri, lungi de 8 km şi înalte de 6 metri. Între acestea, o reţea de cabluri de oţel îngreunează deplasarea.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe