Sute de manifestanţi arestaţi pe teritoriul SUA. Creşte furia împotriva violenţei poliţieneşti

Peste 200 de persoane au fost arestate pe cuprinsul Statelor Unite în condiţiile în care manifestanţii denunţă crimele comise de poliţişti. Un activist proeminent a fost arestat în Louisiana.
Activistul DeRay McKesson arestat de poliţie în timpul unui protest în Baton Rouge, 9 iulie 2016.
Activistul DeRay McKesson arestat de poliţie în timpul unui protest în Baton Rouge, 9 iulie 2016. (Captură Foto)

DeRay Mckesson, activist şi susţinător al mişcării de protest “Black Lives Matter” şi alte 98 de persoane au fost arestate şi reţinute duminică în timpul unei demonstraţii stradale în Baton Rouge, oraşul din Louisiana unde înregistrările video în care mai mulţi ofiţeri de poliţie împuşcă mortal un vânzător ambulant au declanşat valuri de furie şi indignare.

Preşedintele american Barack Obama a cerut o reformă privind activitatea forţelor de poliţie, iar Departamentul american al Justiţiei investighează atât incidentul din Louisiana cât şi un altul în Minnesota.

Furia şi disperarea se menţin pe străzi. Sute de oameni au mărşăluit în capitala statului şi au scandat slogane anti-violenţă, în timp ce forţele de ordine au intervenit şi au agresat manifestanţii, au declarat martorii.

Tensiunile dintre cetăţenii de culoare şi poliţie au crescut semnificativ în ultima săptămână în urma unor incidente în care poliţiştii au împuşcat persoane neînarmate. Astfel de atacuri au mai fost filmate şi postate pe reţelele sociale în anii recenţi.

Situaţia a fost amplificată şi mai mult când Micah Johnson, un veteran de culoare din armata americană în vârstă de 25 de ani, a deschis focul asupra ofiţerilor de poliţie din Dallas cu o puşcă, ucigând cinci dintre ei înainte de a fi ucis el însuşi. Autorităţile din Dallas au declarat că, cel puţin aparent, bărbatul a dorit să se răzbune pentru victimele de culoare provocate de poliţişti şi că a devenit nemulţumit de mişcarea paşnică “Black Lives Matter”.

Noi detalii publicate duminică despre Johnson clarifică înr-o oarecare măsură imaginea vagă a soldatului veteran din Afganistan care ar fi susţinut organizaţiile militante de culoare, unele fiind clasificate ca grupuri ce promovează ura rasială.

Poliţia a declarat că pregătirea militară a lui Johnson i-ar fi fost de ajutor în atacul respectiv. Fiind înconjurat de poliţişti într-o parcare, aparent el a negociat cu aceştia însă, totodată, i-a batjocorit şi a scris cuvinte pe un zid cu propriul său sânge înainte să fie în cele din urmă ucis.

Cu ocazia cercetărilor efectuate la locuinţa lui Johnson, situată în zona oraşului Dallas, autorităţile au descoperit materiale pentru construirea de bombe. Ulterior, poliţia a declarat că veteranul plănuia un atac de amploare şi că, de fapt, crimele comise de poliţişti împotriva persoanelor de culoare au fost un factor declanşator al acţiunilor sale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe