Sute de manifestanti anti-Wall Street arestati in New York

Politia aresteaza manifestanti care blocheaza Brooklyn Bridge in timpul    unui mars impotriva coruptiei, lacomiei corporatiilor si pentru  oprirea  bancherilor sa mai controleze Congresul american, 1 octombrie  2011, New  York.
Politia aresteaza manifestanti care blocheaza Brooklyn Bridge in timpul unui mars impotriva coruptiei, lacomiei corporatiilor si pentru oprirea bancherilor sa mai controleze Congresul american, 1 octombrie 2011, New York. (Joshua Paul/Twitter @Jopauc)

Cateva sute de manifestanti anti-Wall Street au fost arestati sambata seara in timp ce au incercat sa marsaluiasca spre Podul din Brookyln.

Manifestantii au fortat inchiderea temporara a podului in timp ce au marsaluit impotriva a ceea ce ei spun ca este lacomia corporatiilor, inegalitatea sociala si alte probleme.

Politia din New York a declarat ca au arestat un numar de manifestanti cand acestia s-au desprins de banda pedestra a podului si au iesit pe banda auto, blocand traficul.

Podul din Brooklyn a fost inchis timp de cateva ore dar a fost de atunci redeschis.

In Boston, un mars similar “Recuperati Boston-ul” a avut loc impotriva birourilor locale ale Bancii Americii si peste 20 de manifestanti au fost arestati.

Website-ul “Ocupati Wall Street” descrie protestul ca pe o “miscare fara conducere” si membrii au campat in apropiere de districtul financiar al New York-ului in ultimele 2 saptamani.

Angajatii din birouri si echipele de constructii care iau masa in Parcul Zuccotti in zilele saptamanii au fost nevoiti sa faca loc taberei colorate si dezordonate de manifestanti, care afiseaza bannere precum “Capitalismul este un monopol violent!” si “Nu exista economie pe o planeta moarta – Incetati eco-genocidul desfasurat de corporatii.”

Naif Littles, organizator comunitar, a discutat despre agenda de baza.

“Trebuie sa oprim aceste corporatii imense, in special marile banci de pe Wall Street, sa controleze membrii nostri din Congres”, a declarat el. “Primii cei mai bogati 400 de americani au mai multa bogatie decat 150 de milioane de americani la un loc.”

Majoritatea manifestantilor par sa aiba in jur de 20 de ani. Unii spun ca au datorii imense pentru facultati dar nu isi pot gasi slujbe. Julien Harrison are o diploma de master, 50.000 de dolari datorie pentru taxe la scoala si doreste sa devina un profesor. El a reusit sa gaseasca doar munca manuala.

“Bineinteles, ei concediaza profesori din toata tara”, a declarat el. “Devine din ce in ce mai competitiv. Tocmai am venit din Portland. Exista oameni cu diploma de masterat si Ph.D., sau diplome de absolvire care concureaza pentru a fi operatori de masina de cafea intr-o cafenea.”

Renumitul producator de muzica hip hop Russell Simmons a fost cea mai recenta celebritate care a vizitat locul pentru a-si oferi suportul. Actrita Susan Sarandon si producatorul activist de filme Michael Moore au trecut de asemenea pe acolo.

“Sunt aici pentru a fi solidar cu toti oamenii care protesteaza impotriva furtul de bani si a razboiului de clasa activ purtat impotriva saracilor si a celor mai putin privilegiati”, a spus Simmons multimii.

Newyorkerii si turistii din Parcul Zuccotti au avut reactii diferite fata de manifestari, unii fiind de acord cu cei prezenti in timp ce altii au luat apararea capitalismului, prin prisma realizarilor sale.

“Cred ca este foarte adevarat”, a fost de acord Anne Glass, o turista din Irlanda. “Este la fel peste tot in lume. La fel si in Irlanda. Oameni lacomi, despre asta este vorba.”

Protestul a inceput cu un apel in luna iulie din partea unui grup numit Adbusters, dar nu are o organizare oficiala. Manifestantii s-au intalnit zi de zi pentru a discuta strategiile si scopurile. Toata lumea are o voce egala. Manifestantii se aduna de asemenea pentru mitinguri de sustinere a muncitorilor si pentru alte cauze.

Politia din New York este cu ei oriunde merg manifestantii. In timpul unui mars din 24 septembrie, politia a arestat aproximativ 80 de oameni si au folosit ceea ce trecatorii au declarat a fi forta inutila. Un ofiter de rang superior a folosit spray paralizant cu piper asupra mai multor manifestanti, incluzand impotriva unui grup de femei care au fost incercuite de politisti.

Unii critici spun ca miscarea “Ocupati Wall Street” este prea neconcentrata pentru a capata un suport puternic. Sustinatorii spun, totusi, ca este un exercitiu al democratiei si ca scopurile lor sunt coerente. Ei spun ca vor continua sa demonstreze chiar si in lunile de iarna.

Alte cateva grupuri comunitare din New York si cateva sindicate ale muncii au anuntat ca se vor alaturi mitingurilor si se vor intalni in Washington pentru un protest similar planuit a se desfasura la doar cateva strazi distanta de Casa Alba.