Sustenabilitatea nu este doar despre mediu, este despre o afacere sănătoasă pe termen lung (video)

Irina Ionescu (Coca Cola HBC)
Irina Ionescu (Coca Cola HBC) (Mihut Savu / Epoch Times)
Se încarcă player-ul...

Dezvoltarea durabilă susţinută de companii este un domeniu care în România este la începutul dezvoltării sale şi care este încă puţin cunoscut. Prezentă la ediţia 2018 a conferinţei „Best Practices în Romanian CSR”, Irina Ionescu, Public Affairs & Communication Manager al Coca-Cola HBC, explică pentru Epoch Times importanţa acesteia: “Cred că ar fi un progres în momentul în care românii ar înţelege că sustenabilitatea este despre mediu dar nu numai. Este despre o afacere sănătoasă pe termen lung, este despre cum îţi tratezi angajaţii, despre cum respecţi toate angajamentele pe care ţi le iei, indicatori de reducere a consumului de apă, a consumului de energie electrică, a noxelor. Să nu fie numai intenţii, ci să fie îndeplinite”.

În opinia ei, dezvoltarea durabilă este un proces de permanentă preocupare, în special pentru companiile mari: “Niciodată nu se termină. Sustenabilitatea face parte din viaţă, dezvoltarea durabilă este despre cum putem găsi noi modalităţi ca impactul asupra mediului să fie cât mai mic, [...] să fie un echilibru foarte bun între ceea ce primim, venituri şi modul în care cheltuim, ca angajaţii noştri să fie loiali, fericiţi la muncă.”

Ca exemplu de succes, Irina Ionescu menţionează amenajarea cunoscutei cascade Bigăr de către compania pe care o reprezintă: “Cea care poate a avut cel mai mare impact şi a fost cea mai cunoscută a fost cea pe care am făcut-o anul trecut, în 2017, când am amenajat în jurul cascadei Bigăr un acces prietenos cu mediul pentru mulţii turişti care se duceau acolo şi care nu puteau să pozeze cascada. Şi este vorba de acces pe lângă drumul naţional, sunt nişte trepte din lemn tratate special, intrarea în rezervaţia Cheile Beuşnitei şi alei în parcul respectiv care duc la nişte grote naturale senzaţionale. Plus comunicarea: comunicare despre cum să protejezi mediul în cadrul parcului natural, bănci, coşuri de gunoi, pentru că este bine să ţinem şi parcurile şi ţara curate. Impactul a fost foarte mare”.

Irina consideră că tocmai din cauză că este un domeniu care abia se defineşte în România şi puţini înţeleg de ce sustenabilitatea ar trebui să facă parte integrantă din business, există multe oportunităţi pentru cei dornici să îşi asume un rol:

“Oportunităţi sunt multe pentru că este un domeniu care abia se defineşte în România, mulţi nu ştiu despre ce este vorba, aşa că există ocazia de a învăţa şi de a fi foarte repede foarte buni pentru multe din companiile care operează aici în România.

Lucrurile care sunt mai grele seamănă cu oportunităţile pentru că sunt puţini care stiu de ce sustenabilitatea ar trebui să facă parte integrantă din business, din modul în care operezi şi nu să fie doar o alipire. Eu cred că noi cu toţii, cei care înţelegem sau care suntem dornici să vorbim despre sustenabilitate şi mai ales să o trăim zi de zi, în partea operaţională, în partea de comunicare, în partea de interacţiune cu comunităţile, avem un rol de jucat“.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne