Surse: Rusia, pregătită să desfăşoare trupe terestre în Siria

Moscova a informat Damascul că este pregătită să desfăşoare trupe terestre în ţara arabă pentru a ajuta forţele guvernului sirian în lupta împotriva teroriştilor jihadişti susţinuţi din afară, potrivit unor surse militare siriene.
Avion de luptă sirian MiG-23 aterizează la o bază aeriană de lângă oraşul sirian Hama.
Avion de luptă sirian MiG-23 aterizează la o bază aeriană de lângă oraşul sirian Hama. (Captură Foto)

Surse care au cerut să rămână anonime au dezvăluit, luni, că forţe speciale ruseşti sunt pregătite să intervină în zonele în care trupele siriene s-au implicat în lupte serioase împotriva grupurilor rebele din Siria.

Mai mult, sursele au precizat că aspectele tehnice ale planului au fost deja trasate şi ca acesta va fi implementat după ce guvernul din Damasc va depune o cerere oficială în această direcţie şi după ce preşedintele rus Vladimir Putin va emite ordinul.

Unele grupări sunt înarmate şi antrenate de CIA pentru a lupta împotriva regimului lui Bashar al Assad. Anunţul de luni a stîrnit îngrijorările analiştilor, fiind un potenţial pas înainte în direcţia unei confruntări directe între cele două supraputeri militare ale momentului, care până acum s-au limitat la participarea în conflict prin părţi.

Evoluţia survine pe fondul unor analize ale unui fost analist senior al RAND Corporation care afirma că există posibilitatea ca unele kdintre rachetele Tomahawk trase de SUA împotriva unei bazei aeriene siriene să fi fost deviate de sistemele ruseşti instalate în zonă.

În ciuda anunţului de luni, prezenţa trupelor ruseşti pe în teatrul de operaţiuni din Siria a fost semnalată de mai multe luni, însă, în mare parte rolul acestora a fost limitat la asigurarea consultanţei tehnice.

La începutul acestei luni, publicaţia Izvestia a relatat că forţele terestre ruseşti sunt pe cale să restabilească securitatea în regiunile populate de creştini, în cadrul viitoarelor operaţiuni antitero ce vor fi desfăşurate de armata siriană în provincia nordică Hama.

Cotidianul a adăugat că unităţile ruseşti vor ajuta grupurile de apărare populare să readucă stabilitatea şi calmul în oraşul Mahardah, localizat la aproximativ 23 km nord-vest de Hama. Militanţii jihadişti sunt asediaţi de forţele armate siriene din toate direcţiile în acea zonă.

Viktor Ozerov, preşedintele Comisiei pentru apărare a Consiliului Federaţiei Ruse – camera superioară a Parlamentului rus – a declarat în weekend agenţiei de ştiri ruse Sputnik că Moscova nu va ezita să furnizeze guvernului din Damasc sisteme de rachete pentru apărare aeriană de care are nevoie, după ce va fi încheiat un acord bilateral.

Remarcile au fost făcute la o zi după ce preşedintele sirian Bashar al-Assad a declarat că Damascul şi Moscova sunt implicate în negocieri pentru a pune în funcţiune mai multe sisteme de apărare aeriană în Siria.

Rusia, împreună cu Iranul, au ajutat guvernul sirian în lupta împotriva grupurilor care au deshis un război civil în Siria începând cu 2011, inclusiv împotriva forţelor rebele mai moderate care se opun guvernului din Damasc şi care sunt susţinute de SUA şi alte state.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe