Surse: Pentagonul recomandă un pachet de ajutoare militare letale pentru Ucraina

Departamentul de Stat al SUA ar fi recomandat trimiterea unui pachet de ajutoare militare letale către Ucraina în valoare de 50 milioane de dolari, conform reţelei de televiziune americane NBC.
Rebel separatist pro-rus în Doneţk, estul Ucrainei.
Rebel separatist pro-rus în Doneţk, estul Ucrainei. (Getty Images)

NBC a publicat vineri un raport, citând trei oficiali nenumiţi, care au precizat că recomandarea a fost prezentată Casei Albe pentru a fi luată în considerare.

Un purtător de cuvânt al Pentagonului a refuzat să confirme raportul, dar a precizat pentru NBC că „nu am exclus nimic”.

Presupusele pachete de arme ar putea include lansatoare de rachete anti-tanc Javelin, purtate pe umăr.

Rusia a anexat peninsula ucraineană Crimeea în martie 2014 şi a furnizat ajutoare militare, economice şi politice extensive separatiştilor din estul Ucrainei care, începând cu aprilie 2014, se luptă cu forţele guvernamentale ale Kievului.

În timpul unei vizite în Kiev de luna trecută, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a afirmat că Rusia are “mii” de soldaţi pe teritoriul ucrainean.

Deşi Moscova neagă implicarea sa militară în conflictul est-ucrainean, Curtea Penală Internaţională a determinat în noiembrie 2016 că este vorba de „un conflict armat internaţional între Ucraina şi Federaţia Rusă”.