Surse israeliene: soldaţi ruşi, cu echipament militar de vârf, luptă activ în Siria

Vladimir Putin
Vladimir Putin (ALEXANDER NEMENOV/AFP/Getty Images)

Contrar impresiei transmise de Moscova că soldaţii ruşi aflaţi în Siria nu sunt implicaţi în luptă şi că niciuna dintre livrările de arme sofisticate nu au fost destinate luptelor din Siria, noile evoluţii dezmint ambele afirmaţii.

Sursele militare şi informaţionale ale DEBKAfile au raportat că miercuri, 16 septembrie, au fost zărite pe autostrada care leagă oraşele siriene Homs şi Alep, mai multe vehicule ruseşti R-166. Aceste vehicule, numite “camere de război mobile” de către Forţele Israeliene de Apărare şi de către armatele occidentale, au fost însoţite de transportoare blindate BTR-82 încărcate cu soldaţi ai Marinei ruse. Vehiculul R-166 permite comunicarea cu forţele desfăşurate pe câmpul de luptă pe o distanţă de până la 1.000 de km, folosind semnale de înaltă şi ultra înaltă frecvenţă.

Sistemele de comunicare ale R-166 rezistă la bruiajul electromagnetic, astfel încât forţele ruseşti care operează adânc în interiorul Siriei pot trimite rapoarte către comandanţii lor de la principala bază rusească din Latakia sau pot primi ordine, informaţii şi chiar imagini video de la drone şi avioane.

O altă caracteristică a R-166 este un cilindru situat pe partea laterală a vehiculului care conţine o antenă pliată ce poate fi ridicată până la o înălţime de 15 metri.

Vehiculul R-166 este o parte integrantă a operaţiunilor ruseşti pe câmpurile de luptă, aşadar, nu ar fi fost trimis pe teren decât dacă ar fi avut loc mişcări de trupe pe o distanţă mare. Apariţia acestor vehicule în Siria oferă un semnal clar al intenţiilor Moscovei.

Sursele DEBKAfile au declarat că, în ultimele zile, luptătorii grupului Statul Islamic au reuşit să blocheze pentru câteva ore autostrada dintre Homs şi Alep. A fost o situaţie foarte periculoasă pentru armata siriană şi regimul preşedintelui Bashar al-Assad, deoarece o blocare permanentă a autostrăzii ar înăspri asediul rebelilor asupra oraşului Alep şi ar putea, eventual, pava drumul pentru cucerirea celui de-al doilea oraş ca mărime din Siria.

Desfăşurarea vehiculelor blindate pare să semnaleze că soldaţii ruşi se pregătesc să intre în luptă pentru a preveni un astfel de scenariu.

Moscova a negat faptul că a furnizat armatei siriene arme noi şi sofisticate. Totuşi, o sursă militară siriană a dezvăluit joi că, recent, armata ţării a început să folosească noi tipuri de arme aeriene şi terestre furnizate de Rusia, subliniind suportul militar rusesc tot mai mare pentru Damasc care alarmează SUA şi Israelul. “Sunt livrate arme noi – şi tipuri noi de arme”, a declarat sursa, care le-a descris ca fiind “extrem de precise şi eficiente”. Soldaţii sirieni au început să le folosească în ultimele săptămâni, după ce au fost pregătiţi în ultimele luni în vederea utilizării lor în Siria. “Putem spune că există toate tipurile de arme – fie în aer, fie la sol”, a declarat sursa.

Sursele militare ale DEBKAfile au dezvăluit faptul că livrările militare ruseşti pentru armata siriană includ elicoptere de atac MI-28 MIL (numite Havoc de către NATO), ce pot fi utilizate în orice condiţii de vreme şi împotriva tancurilor Statului Islamic şi ale Frontului Nusra, majoritatea de producţie americană.

Sursele DEBKAfile din Washington au raportat că există dezbateri în curs de desfăşurare în cadrul administraţiei Obama cu privire la acceptarea sau respingerea unei propuneri făcute în timpul convorbirilor telefonice din această săptămână între ministrul rus de Externe Serghei Lavrov şi secretarul de stat american John Kerry.

Moscova a propus desfăşurarea unor discuţii între cele două state pentru a preveni o confruntare între trupele ruseşti din Siria şi cele ale coaliţiei conduse de SUA, susţinând că discuţiile ar putea oferi o înţelegere completă şi clară a intenţiilor Moscovei.

Spre deosebire de Kerry, care este în favoarea acceptării propunerii ruşilor, unele cercuri ale administraţiei americane consideră că astfel de discuţii vor oferi în cele din urmă Rusiei undă verde pentru implicarea armatei sale şi că Moscova este pe cale să obţină controlul asupra tuturor operaţiunilor militare care se desfăşoară în Siria, inclusiv a celor din alte ţări şi grupuri.

Săptămâna trecută, generalul Qassem Soleimani, comandantul brigăzilor iraniene al-Quds, a vizitat Moscova pentru a doua oară începând cu luna aprilie. Sursele DEBKAfile din Moscova consideră că de această dată, spre deosebire de vizita sa precedentă, Soleimani s-a întâlnit cu Nikolai Patruşev, fost director al FSB, consilier pentru securitatea naţională a Rusiei, şi cu mai mulţi generali care au legătură directă cu prezenţa militară rusească tot mai mare din Siria. Însă, conform surselor, Soleimani nu s-a mai întâlnit de această dată cu preşedintele rus Vladimir Putin.

Noua situaţie din Siria va fi, de asemenea, discutată în timpul vizitei pe care premierul israelian Benjamin Netanyahu o va efectua la Moscova în 21 septembrie pentru a se întâlni cu Putin.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.