Surse: George Maior ar putea fi noul ambasador al României în SUA

George Maior
George Maior (Epoch Times România)

Fostul şef al SRI, George Maior, ar putea deveni viitorul ambasador al României în SUA. Potrivit evz.ro, care citează surse guvernamentale, premierul Victor Ponta a semnat noile propuneri ale Ministerului Afacerilor Externe pentru numirea unor noi ambasadori, Maior fiind nominalizat pentru Washington.

George Maior a fost director al SRI în perioada octombrie 2006 - ianuarie 2015. Maior a demisionat de la conducerea serviciului după ce anterior se lansase în critici vehemente la adresa magistraţilor CCR, pe motiv că au respins legea securităţii cibernetice şi, anterior, şi alte legi de tip Big Brother. Anterior numirii sale ca director SRI, Maior a fost, doi ani, senator PSD.

Fostul şef al SRI este un apropiat al premierului Ponta, fiind de altfel, naş de cununie al acestuia.

Vezi şi: SRI vrea legi Big Brother cu orice preţ. Teroristul islamic, sperietoare naţională (Video)

O altă mişcare interesantă a MAE este mutarea lui Ion Jinga din postul de ambasador al ţării noastre la Londra, la ONU, urmând ca locul lăsat vacant de acesta să fie ocupat de Mihnea Motoc.

Mihnea Motoc este ambasador extraordinar şi plenipotenţiar, Reprezentant Permanent al României pe lângă Uniunea Europeană din aprilie 2008. Anterior, Motoc a fost, 5 ani, ambasador al României la ONU.

În noiembrie 2014, Victor Ponta l-a nominalizat pe Mihnea Motoc pentru postul de ministru de Externe în noiembrie 2014, însă diplomatul a renunţat la nominalizare după ce soţia sa, judecătoarea Iulia Motoc, magistrat la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, i-a sesizat faptul că o astfel de numire i-ar crea ei o situaţie de incompatibilitate la CEDO, mai relatează evz.

Procedura de numire a unui nou ambasador prevede ca Ministerul de Externe înaintează propunerile, care sunt apoi transmise Guvernului şi Preşedinţiei. După ce preşedintele îşi dă acordul, propunerea este trimisă la Comisiile de politică externă ale Parlamentului, care audiază candidatul şi dau un aviz consultativ.

După audierile din Parlament, şeful statului semnează decretul de trimitere la post, pe baza căruia ambasadorul prezintă scrisorile de acreditare.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne