Sursa din spatele scandalului Panama Papers doreşte să se facă dreptate

La aproape o lună după izbucnirea scandalului Panama Papers – care a dezvăluit faptul că numeroşi politicieni, şefi de stat şi alte personalităţi deţin averi ascunse în paradisuri fiscale – sursa din spatele acestui eveniment a declarat că a expus informaţiile din dorinţa de a se face dreptate.
Sediul firmei de avocatură Mossack Fonseca în Panama   City.
Sediul firmei de avocatură Mossack Fonseca în Panama City. (Captură Foto)

Sursa din spatele informaţiilor divulgate în scandalul Panama Papers a rupt tăcerea şi a declarat că nedreptatea a fost motivaţia pentru expunerea acestei probleme şi acestor practici.

În 11 aprilie, cele 11,5 milioane de documente hăckuite de la firma de avocatură panameză Mossack Fonseca au dezvăluit numele a aproximativ 140 de politicieni şi şefi de state din lume care au folosit companii fantomă pentru a evita plătirea taxelor.

Informatorul nu a fost identificat, conform ziarului The Guardian, deşi acesta a negat faptul că ar fi spion.

“Ca să fim clari, nu lucrez pentru niciun guvern sau agenţie de informaţii, direct sau în calitate de contractor, şi nu am făcut-o niciodată. Punctul meu de vedere îmi aparţine în întregime”, a susţinut sursa.

Sursa speră că se vor lua măsuri pentru a se schimba situaţia.

“Mass media s-a concentrat până acum pe scandal şi pe ce anume este permis sau legal în acest sistem. Ceea ce este permis este într-adevăr scandalos şi trebuie să fie schimbat.”

Companiile fantomă (shell companies) nu sunt ilegale dar sunt folosite deseori pentru a ascunde infracţiuni.

De la izbucnirea scandalului, guverne şi agenţii de aplicare a legii din jurul lumii au verificat informaţiile. Premierul britanic David Cameron va găzdui un summit anti-corupţie în această săptămână la Londra, chiar dacă el a recunoscut că a deţinut acţiuni în fondul de investiţii offshore al tatălui său.

Scandalul a izbucnit după ce sursa anonimă a contactat un jurnalist din Germania, care a discutat informaţiile cu Consorţiul Internaţional al Jurnaliştilor de Investigaţie (CIJI). La rândul său, CIJI a transmis informaţiile mai departe, către agenţii media din zeci de ţări.

Sursa a mai precizat că guvernele deseori îi pedepsesc pe cei ce îi expun scandalurilor, adăugând că din acest motiv a decis să rămână anonimă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe