Surprize la metroul bucureştean: fosile şi o cramă de acum 200 de ani

(photos.com)

Lucrările de extindere sau de modernizare a Metroului bucureştean aduc în faţa cetăţenilor surprize incredibile. Astfel, specialiştii au descoperit în pardoseala staţiei de metrou Politehnica scoici şi moluşte conservate de circa 65 de milioane de ani, iar în adâncurile staţiei care se va construi la Răzoare o pivniţă de vinuri despre care se bănuieşte că ar data de pe vremea lui Tudor Vladimirescu!

Zilnic, mii de bucureşteni care tranzitează staţia Politehnica pun piciorul pe scoici şi moluşte vechi de 65 de milioane de ani, perfect conservate. Din păcate, 99% dintre bucureştenii care trec zilnic prin staţia Politehnica nu ştiu că păşesc pe un ocean pietrificat, şi asta pentru că staţia, inaugurată în 1983, este pavată cu calcar roşu din Apuseni, în care sunt încrustate fosile rare, scoici, moluşte, corali, alge, gastropode, stromatolite. Constructorii s-au grăbit să inaugureze staţia şi au scăpat din vedere "comoara" din adâncuri. Au existat unele ipoteze cum că cele mai vechi fosile ar avea 180 de milioane de ani vechime, însă geologii garantează pentru 65 de milioane.

Acum, conducerea Metrorex vrea să exploateze situaţia: la intrare se vor monta plasme care vor rula fosile în 3D şi viaţa din Cretacic, iar în staţie, lângă reclame, vor fi amplasate panouri educative şi chiar câteva vitrine cu exponate pe peron. Catedra de Geologie a Universităţii Bucureşti a făcut lobby la conducerea Metrorex şi la Ministerul Transporturilor pentru a promova staţia unde ar putea fi amenajat chiar şi un mic muzeu de paleontologie. Şi conducerea Metrorex spune că a crescut interesul pentru această staţie. De aceea, o vor transforma într-o atracţie turistică. "Toată lucrarea se va putea realiza în câteva săptămâni, în mai puţin de-o lună. Rămâne acum să ne coordonăm cu sponsorii noştri şi credem că până la sfârşitul anului să punem în valoare acest obiectiv", a confirmat şi directorul general al Metrorex, Gheorghe Udrişte.

Pe de altă parte, autorităţile au demarat o serie de cercetări în zona Răzoare din Bucureşti după ce, în timpul săpăturilor la Magistrala 5 de metrou, au descoperit o pivniţă de depozitare a vinurilor ce datează de aproape 200 de ani. Crama, despre care se presupune că ar fi din perioada lui Tudor Vladimirescu, este amplasată chiar pe locul viitoarei staţii de metrou "Academia Militară". Lucrările la metrou nu vor fi oprite, dar arheologii vor stabili valoarea vestigiilor respective şi vor propune măsurile de conservare a acestora.

Valoarea istorică precisă a acestor construcţii va putea fi apreciată peste aproximativ 2-3 luni, atunci când se va trece la escavarea pământului din incinta pereţilor mulaţi ai staţiei. Pivniţa de secol XX, descoperită în urma săpăturilor la viitoarea staţie de metrou Academia Militară, ar putea fi conservată şi păstrată, afirmă şeful Secţiei de arheologie a Muzeului Municipiului Bucureşti, arheologul Gheorghe Mănucu-Adameşteanu, citat de b365. „Cărămida recuperată din bolta descoperită este una de secol XX, fiind vorba despre o pivniţă pentru depozitarea vinului, nu de un tunel, aşa cum au circulat în zonă o serie de poveşti cu haiduci ai lui Tudor Vladimirescu”, a spus Adameşteanu.