"Surpriză românească" pentru Nigel Farage. Campanie informală anti-UKIP în districtul în care acesta candidează

Acţiune a manifestanţilor anti-UKIP, 2 mai 2015.
Acţiune a manifestanţilor anti-UKIP, 2 mai 2015. (Robert Willy Toperter)

Marea Britanie se pregăteşte de alegeri. Cu cinci zile înainte de acest eveniment, un grup de români stabiliţi la Londra a luat parte, alături de susţinătorii anti-UKIP, la o campanie de informare despre politică discriminatorie şi rasistă a partidului care-i portretizează pe români drept invadatori veniţi să fure, să cerşească şi să spolieze sistemul de asigurări britanic.

Militanţii anti-UKIP au mers tocmai în Ramsgate, municipiu din districtul Thanet, unde Nigel Farage, preşedintele partidului, candidează pentru un loc în parlamentul britanic. 95% din locuitorii acestui oraş sunt etnici britanici de culoare albă, iar regiunea are o rata considerabil mai ridicată a şomajului (4.1%) faţă de rata naţională de 2.5%. Acestea sunt doar o parte din motivele în virtutea cărora Farage, care a declarat că în cazul în care nu va obţine un loc în parlament va demisiona din fruntea partidului, a ales să candideze în această zonă.

"Este foarte important să ne ridicăm împotriva UKIP, în districtul oraşului Ramsgate, pentru că este o zonă cheie prin care UKIP spera să câştige aceste alegeri. Nigel Farage îşi face campanie aici şi scorul este foarte strâns, aşa că fiecare vot împotriva UKIP, în această zona va conta. Şi trebuie să ne amintim că acestea sunt alegerile unde oamenii stau acasă pentru că sunt dezamăgiţi, ei simt că nu fac parte din procesul politic. Dar când vor înţelege că UKIP va da la o parte sistemul de sănătate, cum este el în momentul de faţă, şi vor răspândi diviziunile din partea lui Farage, care militează împotriva imigranţilor infestaţi cu HIV şi a comunităţilor de imigranţi, îşi vor exprima preferinţa de a vota împotriva acestor politici.", a declarat Denis Fernando, organizator manifestaţie anti-UKIP.

Militanţii ani-UKIP au împărţit pliante în centrul oraşului Ramsgate, iar preşedintele Europeans Party, Tommy Tomescu, român, de profesie stomatolog, a vorbit mulţimii despre români, despre acţiunile defăimătoare ale UKIP şi despre necesitatea înţelegerii între naţii.

Potrivit lui Tomescu în cazul în care UKIP-ul lui Farage va câştiga un loc în Parlament, consecinţele asupra românilor vor fi nefaste:

"Urmările vor fi nefaste. Celelalte partide, în special partidul Conservator, vor avea o schimbare de politică în aşa fel încât să se aproprie cât mai mult de votanţii UKIP şi să atragă voturile acestora la viitoarele alegeri. Acesta este principalul pericol, iar cel de-al doilea constă în faptul că, dacă vor avea o voce în Parlamentul britanic, cererile lor vor deveni din ce în ce mai publice. Deja sunt publice dar vor devenii şi mai şi. Dacă vor fi aleşi, vor legitima întreaga lor campanie rasistă şi xenofobă la adresa românilor. Este ca şi când publicul britanic ar spune: da suntem de acord cu aşa ceva!", a declarat Tommy Tomescu.

Pe străzile oraşului port, Ramsgate, părerile despre campania anti-UKIP au fost împărţite:

"Nu este absolut necesar să ne excludă pe noi din această ţară pentru a le fi lor mai bine, pentru că sunt anumite job-uri la care ei nu s-ar duce să lucreze niciodată", a declarat Ionuţ Badea, un cetăţean român din Ramsgate, pentru corespondentuli Epoch Times la Londra, Robert Willy Toperter.

Întrebat dacă s-a confruntat vreodată cu rasism din partea britanicilor, românul a confirmat: "Da, şi din partea celor de la muncă, mai ales a şefilor. Adică se comportă un pic aşa, cu superioritate, încearcă să zică: oricum nu aveţi ce caută aici în ţara noastră! Când au nevoie să-i ajuţi, să le faci anumite lucruri, într-adevar nu au însă nimic împotriva ta.", a adăugat Badea.

Reamintim că liderul partidului UKIP este cunoscut de mult timp pentru aversiunea sa manifestă faţă de români. Farage declara, nu demult, că orice persoană normală şi imparţială ar avea perfectă dreptate să se îngrijoreze dacă un grup de români s-ar muta printre vecini.

"Conservatorii conduc ţara în acest moment şi o fac groaznic, labouriştii sunt doar o pierdere de timp, pentru mine UKIP este cel mai sensibil partid", a declarat, în schimb, Katmy Owner – susţinătoare UKIP.

Mai merită menţionat că echipele participante la campania informală s-au despărţit în mai multe grupuri, pentru a împărţi fluturaşe. În unul din aceste grupuri s-a aflat şi corespondentul Epoch Times care a fost ţinta unei agresiuni din partea unor susţinători UKIP, aceştia împroşcând cu apă camera acestuia.

"Am avut legitimaţia la gât tot timpul cât am stat în mulţime şi faptul că au folosit un pistol cu apa înseamnă că era ceva premeditat, căci a fost un jet precis în cameră, nu în faţă." declară Robert Willy Toperter.

Comentând atitudinea susţinătorilor UKIP, care l-au împroşcat cu apă pe jurnalist, organizatorul evenimentului, Denis Fernando a opinat că incidentul este un efect al politicii urii şi diviziunii promovate de UKIP:

"Asta arată unde se ajunge cu această politică a urii şi a diviziunii. (…) Ideea că jurnaliştii şi alţii sunt împotriva UKIP este eronată, de fapt problema lor este că jurnaliştii arată ce intenţii au şi lor nu le place când fac asta, nu este o surpriză cum au procedat, creând un mediu toxic. Dacă susţinătorii UKIP fac asta unui jurnalist, imaginaţi-vă ce vor gândi despre comunităţile de imigranţi, de imigranţii infestaţi cu HIV şi alţii aleşi drept ţintă de formaţiune." a declarat Fernando.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.