Iordache anunţă că CSM propune prag pentru abuz în serviciu mai mare decât în OUG 13

Odată cu modificarea Codurilor Penale, Consiliul Superior al Magistraturii a propus un prag de 50.000 de euro pentru abuzul în serviciu, prag mai mare chiar decât cel din OUG 13, act normativ ce a scos sute de mii de oameni în stradă. Anunţul a fost făcut de Florin Iordache.
Florin Iordache
Florin Iordache (Facebook)

UPDATE: Consiliul Superior al Magistraturii dezminte că a propus prag de 50.000 de euro la infracţiunile de abuz în serviciu şi delapidare.

* * *

CSM a propus celebrei comisii Iordache care, reamintim, votează amendamentele la Codurile Penale, un prag de 50.000 euro pentru infracţiuni precum delapidarea, abuzul în serviciu, neglijenţă în serviciu. Mai mult, cei care restituie acest prejudiciu pot scăpa de acuzaţii sau pot beneficia de reduceri ale pedepsei.

Mai exact, dacă prejudiciul este până în 50.000 de euro şi este achitat până la sesizarea instanţei, fapta nu va mai constitui infracţiune.

Concret, propunerea CSM prevede că: ”Infracţiunile prevăzute la art. 295 (delapidare - n.r.), 297-300 (abuzul în serviciu, neglijenţa în serviciu, folosirea abuzivă a funcţiei, uzurparea funcţiei - n.r.) şi art. 304 (divulgarea informaţiilor secrete - n.r.), săvârşite în condiţiile alin 1, dacă au produs un prejudiciu material nu se pedepsesc atunci când valoarea prejudiciului este de cel mult 50.000 de euro, în echivalentul monedei naţionale, iar făptuitorul îl acoperă până la momentul sesizării instanţei de judecată”, se arată în propunerea CSM.

În plus, dacă prejudiciul depăşeşte 50.000 de euro şi este achitat în cursul urmăririi penale sau în orice moment de până la rămânerea definitivă a hotărârii judecătoreşti, limitele speciale ale pedepsei se reduc la jumătate. De exemplu, în prezent, abuzul în serviciu poate fi pedepsit cu pedepse de până la şapte ani. În viitor, pentru cei care achită prejudiciul în cursul urmăririi penale nu se vor putea aplica pedepse mai mari de trei ani şi jumătate.

Anunţul a fost făcut chiar de preşedintele Comisiei, Florin Iordache, informează digi24.ro: „Mi s-a părut normal, le-am primit astăzi, să le aduc la cunoştinţă, să ştiţi de ele”, a declarat Iordache.

Reamintim că în OUG 13/ 2017, pragul pentru abuz în serviciu era de 200.000 de lei, adică puţin peste 44.0000 de euro.

Propunerea a fost trimisă către Florin Iordache în cursul zilei de luni şi se află la prima lectură pentru majoritatea parlamentarilor. Liberalii s-au declarat împotrivă iar reprezentanţii Forumului Judecătorilor au anunţat că se retrag de la dezbatri.

Concret, CSM doreşte modificarea art. 308 din Codul Penal, prin adăugarea următoarelor alineate, arată digi24.ro:

„(3) În cazul infracţiunii prevăzute de art. 295 (delapidare - n.r.), săvârşite în condiţiile alin 1, împăcarea părţilor înlătură răspunderea penală.

(4) Infracţiunile prevăzute la art. 295 (delapidare - n.r.), 297-300 (abuzul în serviciu, neglijenţa în serviciu, folosirea abuzivă a funcţiei, uzurparea funcţiei - n.r.) şi art. 304 (divulgarea informaţiilor secrete - n.r.), săvârşite în condiţiile alin. (1), dacă au produs un prejudiciu material nu se pedepsesc atunci când valoarea prejudiciului este de cel mult 50.000 euro, în echivalentul monedei naţionale, iar făptuitorul îl acoperă până la momentul sesizării instanţei de judecată.

(5) Dacă infracţiunile prevăzute la alin. 4 au produs un prejudiciu material, iar făptuitorul acoperă integral prejudiciul cauzat, în cursul urmăririi penale sau al judecăţii, până la rămânerea definitivă a hotărârii judecătoreşti, limitele prevăzute la alin. 2 se reduc la jumătate.

(6) Dispoziţiile alin 4 si 5 se aplică tuturor persoanelor care au comis împreună una dintre faptele prevăzute de alin. 4, indiferent dacă plata a fost efectuată doar de unul sau o parte dintre aceştia."

Ce prevede acum art. 308 din Codul penal:

„Infracţiuni de corupţie şi de serviciu comise de alte persoane

(1) Dispoziţiile art. 289-292, 295, 297-301 şi 304 privitoare la funcţionarii publici se aplică în mod corespunzător şi faptelor săvârşite de către sau în legătură cu persoanele care exercită, permanent ori temporar, cu sau fără o remuneraţie, o însărcinare de orice natură în serviciul unei persoane fizice dintre cele prevăzute la art. 175 alin. (2) ori în cadrul oricărei persoane juridice.

(2) În acest caz, limitele speciale ale pedepsei se reduc cu o treime."

Reacţia CSM

„Consiliul Superior al Magistraturii nu a propus instituirea unui prag valoric în cazul vreunei infracţiuni, cu atât mai puţin în cazul infracţiunii de abuz în serviciu săvârşită de funcţionarii publici sau în cazul infracţiunilor de corupţie.

Consiliul a înaintat Comisiei speciale comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru sistematizarea, unificarea şi asigurarea stabilităţii legislative în domeniul justiţiei, un punct de vedere asupra solicitării Ministerului Finanţelor Publice, de modificare a Legii nr.241/2005 privind evaziunea fiscală.

În acest cadru s-a urmărit orientarea spre recuperarea prejudiciului şi nu preeminenţa măsurilor punitive.

În contextul mai larg al dezbaterilor asupra modificărilor Codului penal, Consiliul a propus o abordare integrată a infracţiunilor economice, printr-o nouă variantă de incriminare a articolului 308 din Codul penal, care reglementează exclusiv infracţiuni săvârşite în mediul privat.

Subliniem, aşadar, că varianta de nepedepsire sau de atenuare a pedepsei, propusă de Consiliu, vizează anumite fapte săvârşite exclusiv de angajaţii din mediul privat, iar nu de către funcţionarii publici.”, transmite CSM într-un comunicat de presă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne