Surprinzător: Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă le recomandă celor gazaţi în Piaţa Victoriei să nu mai meargă la spital

Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), condus de secretarul de stat Raed Arafat, le recomandă celor afectaţi de gazele date de Jandarmerie pe 10 august, în Piaţa Victoriei, să nu mai vină la urgenţe căci gazele pe care le-au inhalat sunt fabricate conform standardelor.
Protest Piaţa Victoriei
Protest Piaţa Victoriei (Epoch Times România)

În timp ce unii dintre cei scăldaţi de jandarmerie în gaze lacrimogene la protestul din 10 august se plâng că tuşesc (inclusiv sânge), că se simt rău, că pielea le este inflamată, Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), condus de secretarul de stat Raed Arafat, le-a transmis miercuri seara cetăţenilor, prin intermediul unei postări pe Facebook, că ”nu este necesară deplasarea populaţiei către unităţile de primiri urgenţă pentru efectuarea unor controale de rutină pentru simplul fapt că au fost în Piaţă şi au fost expuse substanţelor lacrimogene”.

Potrivit postării, care este în linie cu ceea ce a transmis şi Janadarmeria care a scăldat cetăţenii cu gaze, DSU a luat legătura cu fabricanţii substanţelor utilizate, care au confirmat faptul că "substanţele indicate sunt fabricate conform standardelor Europene şi internaţionale".

"În urma apariţiei unor afirmaţii despre efectele pe termen mediu şi lung ale gazelor lacrimogene, mai multe persoane, îngrijorate pentru sănătatea lor, s-au prezentat la unităţile de primiri urgenţe pentru a fi consultate de medici, după ce au fost prezente în data de 10 august 2018, în Piaţa Victoriei, la momentul utilizării substanţelor lacrimogene. Persoanele care au venit pentru a fi consultate nu prezentau probleme care să necesite îngrijiri medicale.

În cursul zilei de astăzi, conducerea DSU a luat legătura cu fabricanţii substanţelor utilizate, care au confirmat faptul că substanţele indicate sunt fabricate conform standardelor Europene şi internaţionale. De asemenea, fabricanţii au subliniat că astfel de substanţe, precum O – Chlorobenzylidenenmalonnitrile, cunoscute sub denumirea CS, sunt folosite şi de alte forţe de ordine din Europa şi din lume.

În ceea ce priveşte efectele pe care le are această substanţă asupra corpului uman, ele includ iritarea ochilor, a căilor respiratorii şi a pielii, efectele fiind de durată scurtă, cu excepţia situaţiei în care expunerea este una de lungă durată şi, mai ales, dacă aceasta are loc într-un spaţiu închis şi nu în aer liber.

Conform recomandărilor Centrului pentru Controlul Bolilor din Statele Unite, tratamentul expunerii la gazele lacrimogene este unul simptomatic neexistând medicamente specifice sau antidoturi. Astfel, tratamentul se asigură prin spălarea abundentă a ochilor şi a feţei la momentul expunerii şi prin tratamente specifice iritării tegumentelor şi a căilor respiratorii, dacă aceasta persistă.

În concluzie, nu este necesară deplasarea populaţiei către unităţile de primiri urgenţă pentru efectuarea unor controale de rutină pentru simplul fapt că au fost în piaţă şi au fost expuse substanţelor lacrimogene, decât în situaţia excepţională în care există acuze / simptome îngrijorătoare, care necesită consultare unui medic", transmite DSU.

Pe de altă parte, numeroşi cetăţeni acuză faptul că s-au simţit şi se simt în continuare rău din cauza gazelor iar recent, chimistul Raul Pătraşcu, absolvent de Yale, avertiza că, în concentraţii mari, gazele lacrimogene precum CS pot provoca pierderi de sarcină, complicaţii pulmonare precum pneumonie sau emfizem, afectare hepatică sau cardiacă şi chiar cancer.

Mai mult, cincizeci de persoane au ajuns la Spitalul de Urgenţă Floreasca din Capitală în ultimele trei zile, cele mai multe prezentându-se miercuri, pentru a li se face investigaţii după ce au inhalat gaz lacrimogen folosit de Jandarmerie la protestul din 10 august, a declarat pentru News.ro purtătorul de cuvânt al Spitalului Floreasca, Bogdan Opriţa.

UN alt aspect care merită menţionat este că gazul folosit de jandarmerie în Piaţa Victoriei - CS - este un gaz clasificat drept armă chimică, iar prin Convenţia de la Geneva din 1993 a fost interzisă utilizarea sa în război.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne