Surfer cade din "imprudenţă" pe un rechin

Carlos Vinicius Cavalcanti
Carlos Vinicius Cavalcanti (screenshot tramite Instagram)

Surferul brazilian Carlos Vinicius Cavalcanti a fost atacat vineri, 16 februarie, de un rechin, pe plaja Cacimba Padre din arhipelagul Fernando de Noronha, animalul muşcându-i faţa, urechea şi gâtul.

Incidentul a avut loc în zona în care localnicii pregătesc un eveniment al World Surf League (WSL).

În ciuda traumaticului accident, Cavalcanti a scris din spital pe pagina sa de Instagram afirmând că se află în fază de recuperare şi că tot ceea ce doreşte este să se întoarcă pe tabla sa şi pe acelaşi val. În loc să dea vina pe rechin, el a declarat că vinovatul este el însuşi.

"Nu am fost atacat de un rechin. Am căzut pe un rechin, care a făcut ceea ce ar face orice fiinţă, s-a apărat! Am fost imprudent!", a afirmat sportivul.

Surfistul, în vârstă de 31 de ani, a relatat: „am ieşit să practic surf pe timp de seară, împreună cu un banc de sardine, şi chiar şi după ce am văzut că în apă se afla un rechin am continuat să stau acolo“. Acesta este modul în care atacatul însuşi îl apără pe atacator.

"Ce s-a întâmplat a fost un incident, atât şi nimic mai mult! Am învăţat lecţia bine, nu mai fac surf după amiaza târziu, atunci când animalele se hrănesc. Dar, atâta timp cât sunt sănătos voi merge să prind valul, am nevoie de mare!"

Pe lângă faptul că le-a mulţumit medicilor şi asistenţilor pentru îngrijirea şi dragostea oferite la spital, şi-a exprimat dorinţa să se întoarcă în mare.

"Ştiţi un lucru? Nu pot să aştept mult timp până să merg în acel loc minunat, luând acele valuri frumoase! Simt fericire atunci când mă conectez cu oceanul".

Publicaţia Gazeta Esportiva a informat că insula în care a avut loc incidentul cu rechinul, va găzdui în perioada 19-25 februarie etapa concursului Hang Loose Pro Contest 2019, care va avea statusul QS 6000 a Circuitului Qualifyng Series, de la World Surf League (WSL).

"Competiţia va pune la dispoziţie 6.000 de puncte, valoroase pentru surfiştii care vor concura pentru primele zece locuri din elita mondială", informează aceeaşi publicaţie.

La concurs va participa şi brazilianul Gabriel Medina, care a devenit campion mondial în 2018 (clipul video de mai sus).

Este de sperat ca entuziasmul să nu distragă concurenţii de la menţinerea atenţiei necesare pe plajele cu rechini.

66 atacuri neprovocate

Potrivit Internaţional Shark Attack File (ISAF) de la Universitatea din Florida, în anul 2018 s-au înregistrat 66 de atacuri neprovocate, ceea ce reprezintă o scădere semnificativă faţă de 2017, când au fost raportate 88 de cazuri.

Declinul puternic din anul 2018 "este neobişnuit", a declarat Gavin Naylor, directorul programului de cercetare al rechinilor de la Muzeul de Istorie Naturală din Florida, potrivit raportului.

“Speranţa mea este că cifrele mai mici sunt rezultatul faptului că oamenii devin mai conştienţi şi acceptă să împartă oceanul cu aceste animale", a spus Naylor.