Super Luna din 14 noiembrie, cea mai mare lună din ultimii 70 de ani

Superluna din 14 noiembrie 2016- cea mai mare lună din ultimii 70 de ani.
Superluna din 14 noiembrie 2016- cea mai mare lună din ultimii 70 de ani. (omicrono.com)

Când luna plină se află în punctul de maximă apropiere de Pământ avem de-a face cu ceea ce numim „superlună”. Pe de altă parte, „microluna” este fenomenul invers, când luna plină (sau nouă) se află la puntul de depărtare maximă de Pământ.

Cea mai mare Super Lună din ultimii 70 de ani se va vedea astăzi, începând cu 15.54 şi va dura pe tot parcursul nopţii, potrivit Observatorului Astronomic Amiral "Vasile Urseanu".

"Luna se află în constelaţia Taurus, nu departe de două roiuri deschise. Ambele roiuri sunt în stânga Lunii, deasupra fiind Pleiadele, iar sub, Hyadele", potrivit site-ului astro-urseanu.ro. Luna se va afla în această perioadă la cea mai mică distanţă faţă de Terra, după anul 1948 şi nu va mai fi atât de aproape decât în 2034. Astăzi, Luna va fi prietenă cu Taurus, cea mai strălucitoare dintre stelele Hyade. Şi va trece pe cer însoţită de Pleiade sau "Cloşca cu Pui".

Pentru că se află atât de aproape de Pământ, o superlună arată cu 7% mai mare decât o lună plină obişnuită. Comparată cu o microlună este cu 14% mai mare.

Super Luna este cu 30% mai strălucitoare decât o microlună şi e cu aproape 16% mai strălucitoare decât o lună plină obişnuită, conform timeanddate.com.