Super-iahtul unui proprietar rus, sechestrat în Gibraltar

Iahtul de navigare A în probe.
Iahtul de navigare A în probe. (Getty Images / Keld Navntoft)

Autorităţile din Gibraltar au sechestrat iahtul miliardarului rus Andrei Melnicenko din cauza datoriilor de milioane de euro din facturi neachitate. Iahtul futuristic este una dintre cele mai mari ambarcaţiuni cu vele din lume.

Autorităţile teritoriului englez Gibraltar au confirmat luni că au sechestrat nava numită “Sailing Yaht A” după ce Nobiskrug, companie germană constructoare de nave, a depus o cerere (conform legii internaţionale maritime) împotriva proprietarului super-iahtului pentru încălcarea contractului.

Compania, situată în Kiel, susţine că proprietarul iahtului, miliardarul rus Andrei Melnichenko, mai are de achitat 15,3 milioane de euro pentru servicii, cât şi pentru facturile subcontractorilor, dobânzi şi alte speze.

Nobiskrug a refuzat să comenteze, citând un acord cu clientul.

Un purtător de cuvânt pentru Melnichenko susţine că sechestrul ambarcaţiunii a fost o “problemă tehnică” ce va fi rezolvată în următoarele zile. Este planificată o audiere în faţa unei instanţe din Gibraltar la sfârşitul acestei săptămâni.

Super-iahtul construit la comandă, care a costat aproximativ 400 milioane de euro, cu catarge de 90 de metri înălţime, a ajuns în Gibraltar din Kiel săptămâna trecută pentru ceea ce se presupunea a fi o reaprovizionare cu combustibil în timpul unei ultime călătorii de probă înainte de a fi înmânat clientului. La scurt timp după andocare, ambarcaţiunea lungă de 143 de metri a fost sechestrată în port de autorităţi.

Websiteul companiei germane descria iahtul ca fiind “cel mai avansat super-iaht cu vele construit vreodată”. Extravagantul iaht de croazieră este dotat cu un heliport, piscină şi capsulă de observare subacvatică.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură