"Sunteţi mai şmecheră sau ce dracu mai sunteţi" - Ciorbea urlă la o jurnalistă

Nemulţumit de întrebările pe care i le punea o jurnalistă de la Newsweek România, Avocatul Poporului a început să o certe pe aceasta şi să folosească un limbaj suburban.
Victor Ciorbea
Victor Ciorbea (Epoch Times România)

Victor Ciorbea a derapat verbal în cadrul unei discuţii cu o jurnalistă Newsweek. Dialogul avea ca temă posibilitatea ca Avocatul Poporului să atace la CCR problema completurilor de trei judecători la sesizarea mai multor persoane, parte dintre acestea condamnate penal.

Nemulţumit de faptul că jurnalista l-a întrebat cum priveşte faptul că doar persoanele cu probleme penale sau apropiate celor cu probleme penale văd anumite probleme ale justiţiei, Ciorbea a izbucnit ţipând la interlocutoarea sa: "Sunteţi mai şmecheră sau ce dracu mai sunteţi", i s-a adresat Ciorbea, acuzând-o că pune întrebări "rezist."

Dialogul a avut loc în contextul în care Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, s-a întâlnit, joi, cu mai multe persoane care i-au cerut sesizarea CCR în legătură cu legalitatea constituirii completurilor de judecători, ATENŢIE!, nu doar la Înalta Curte ci şi la restul instanţelor civile şi penale din ţară.

Printre cei care i-au solicitat acest lucru lui Ciorbea se numără europarlamentarul Adrian Severin, condamnat definitiv la 4 ani de închisoare pentru luare de mită, notarul Aurel Jean Andrei, condamnat la 2 ani de închisoare cu suspendare în dosarul Retrocedărilor de pe litoral şi Toni Neacşu, avocat al Bombonicăi Prodana, condamnat şi el definitiv la un an închisoare cu suspendare, pentru săvârşirea infracţiunilor de participaţie improprie la infracţiunea de abuz în serviciu, fals intelectual, participaţie improprie la infracţiunea de uz de fals şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Reproducem, mai jos, dialogul telefonic integral dintre jurnalişti - Victor Ciorbea, transcris de Newsweek România:

Newsweek România: Ce discuţii aţi purtat referitoare la problema completurilor de trei judecători şi cu cine?

Victor Ciorbea: În urmă mai multor petiţii, sesizări pe care le-am primit, am avut şi mai multe întâlniri cu reprezentanţi ai unor ONG-uri, avocaţi, jurnalişti, cadre didactice universitare, fostul preşedinte al Asociaţiei Procurorilor din România, s-a invocat neconstituţionalitatea compunerii completelor de trei, dar nu numai de trei, ci şi altele de la Înalta Curte şi de la Curţi de Apel şi alte instanţe, alte complete specializate pe diferite domenii.

În contextul ăsta, am formulat două adrese, către conducerea Înaltei Curţi, respectiv către CSM, şi am solicitat să ni se răspundă la mai multe întrebări. În timpul ăsta, noi lucrăm cu colegii de la Serviciul de Contencios Constituţional şi sper să primim cât mai grabnic răspunsuri de la cele două instituţii şi vom lua o decizie.

Ce v-au spus persoanele care au venit la dumneavoastră şi v-au sesizat? Ce contestă?

Au invocat, în primul rând, decizia CCR cu privire la completele de cinci judecători.

Care e legătura cu cele de trei sau de două sau cu completele speciale?

Legătura există, acum nu stăm să analizăm toate aspectele. Când ne lămurim...

Dar ce v-au spus cei care contestă, concret? La completurile de cinci, contestau modul în care au fost constituite. În cazurile de acum, despre ce e vorba?

Cam acelaşi lucru. Tot pe această compunere care nu a fost aleatorie. Fie că s-au invocat anumite prevederi legale, fie regulamentul Înaltei Curţi sau din regulamentul CSM, dar care prin prisma considerentelor deciziei CCR nu ar fi constituţionale aceste reglementări.

În afară de Înalta Curte şi CSM, veţi mai purta şi alte discuţii cu alte personaje? Înţeleg că de partea cealaltă, dintre cei care v-au sesizat, au venit şi jurnalişti, şi avocaţi, diverse asociaţii, reprezentanţi ai societăţii civile. Vă gândiţi şi la un impact pe care ar putea să-l aibă asupra justiţiei o întoarcere a deciziilor pentru toate aceste instanţe?

Sigur că mă gândesc, de asta m-am adresat celor două instituţii. Altfel, nu aveam de ce să mă adresez.

Dar în afară de aceste două instituţii.

Păi, astea două acoperă tot. Înalta Curte ştie, evident, în ce condiţii, cum sunt reglementările Colegiului de conducere în decursul timpului, din 2004 încoace. CSM este cel care a emis regulamentul de organizare şi funcţionare prin care sunt stabilite completele la toate celelalte instanţe. Pe cine vreţi să mai întreb?

Mi-aţi spus că de partea cealaltă au venit ONG-uri, un fost preşedinte al Asociaţiei Procurorilor, jurnalişti. Poate ca şi de partea cealaltă, dacă organizaţi o dezbatere, poate ar veni şi alte persoane.

Să prelungim dezbaterile astea la infinit nu are rost. Am cerut punctul de vedere cel mai avizat al celor două instituţii. Când ne vor răspunde la întrebările astea, evident că ne vom lămuri care e opinia dânşilor şi asta e... Între timp, ne documentăm şi noi, dacă mai e ceva prin jurisprudenţa CEDO şi prin alte părţi, în afară de decizia CCR şi va trebui să gândim o soluţie.

Newsweek România: Cum vi se pare faptul că doar persoanele cu probleme penale vin la dumneavoastră să sesizeze lucruri care ar fi în neregulă în justiţie. Mă refer la infractori dovediţi. Cum priviţi lucrul ăsta?

Victor Ciorbea: Nu ştiu dacă e aşa. Dumneavoastră vă bazaţi pe interpretările foarte obiective, între ghilimele de rigoare, ale unora.

Mă uitam că ultimele discuţii le-aţi avut cu domnul Adrian Severin, care este condamnat definitiv.

Bun, a fost şi el, între alţii. Dar sunt jurnalişti...

Jurnalişti de la Luju...

Avocaţi...

Avocaţi, domnul Toni Neacşu (fost judecător şi vicepreşedinte al CSM – n.r.), condamnat definitiv pentru mai multe infracţiuni.

Fostul preşedinte al Asociaţiei Procurorilor, care nu e nici condamnat, nici apropiat de nimeni şi aşa mai departe. Cei care mi-au cerut i-am primit, cine nu mi-a cerut nu i-am primit. Ăsta a fost criteriul. Am primit, cu o săptămână înainte, ONG-uri care mi-au cerut...

ONG-uri, la fel, apropiate de cercurile infractorilor...

Nu ştiu dacă au fost sau nu, mă rog... Din punctul dumneavoastră de vedere, toţi sunt infractori şi ăştia nu mai au niciun drept.

Nu din punctul meu de vedere...

Ăştia trebuie omorâţi, împuşcaţi. Hai să-i împuşcăm pe toţi...

Domnule Ciorbea, nu asta am spus şi nu asta v-am întrebat.

Hai să-i împuşcăm pe toţi, să nu-i mai luăm în discuţie, nu-i mai primim, nu mai discutăm. Nu ştiu de ce dracu ne mai condamnă CEDO, pentru că nu respectăm drepturile condamnaţilor, că-i omorâm de vii în puşcării...

Unde s-a întâmplat asta, domnule Ciorbea?

Noi suntem pe locul doi în Europa...

Unde se întâmplă să-i omorâm de vii în puşcării?

Cum, n-au murit în puşcării?

Domnule Ciorbea, dar dumneavoastră sunteţi Avocatul Poporului doar pentru infractori? Avem oameni care mor în spitale, domnule Ciorbea...

Da, da, da. Şi, cine se sesizează mai mult? Noi ne sesizăm.

Şi rezolvaţi problemele astea?

Victor Ciorbea: Cum să nu?

Care sunt rezolvările?

Dar pe dumneavoastră nu vă interesează...

Ba da, domnule Ciorbea, uitaţi că pe mine mă interesează.

Sesizările din oficiu nu vă interesează.

Ba sigur că mă interesează

Problema oamenilor cu dizabilităţi, a romilor...

Uitaţi, oamenii cu dizabilităţi au fost lăsaţi în afara bugetului central, acum. Sunt lăsaţi pe margine

Cine îi lasă, stimată doamnă?

Guvernul României, Parlamentul României

Bun, noi ne sesizăm în limitele atribuţiilor noastre, facem verificări, facem adrese, facem recomandări către miniştri, facem propuneri legislative către Guvern şi Parlament şi aşa mai departe.

Newsweek România: Dar care a fost ultima problemă pe care aţi rezolvat-o pentru pacienţii care mor în spitale, domnule Ciorbea?

Victor Ciorbea: Stimată doamnă, dacă vreţi, vă dau un raport întreg.

Daţi-mi un exemplu, vă rog

Nu-mi cereţi mie exemple, că am şase domenii în subordine, doamnă.

La infractori mi-aţi putut spune concret

Sunteţi mai şmecheră sau ce dracu mai sunteţi... Şi cu asta am încheiat.

De ce vorbiţi aşa, domnule Ciorbea

Că n-am timp. Mi-aţi spus că mă întrebaţi de un lucru. Văd că puneţi întrebări #rezist.

Vă puneam întrebări referitoare la situaţia din spitale

Şi cu #rezist am avut trei întâlniri în decembrie.

Nu v-am întrebat despre asta

L-am primit şi pe copilul ăla, Ceauşescu (unul dintre protestatari – n.r.)

Eu nu v-am întrebat nimic despre asta. V-am întrebat despre spitale

Nu ştiţi nimic!

Nu ţipaţi, domnule Ciorbea.

90% din activitatea noastră e pe domeniul ăsta.

Tocmai de asta v-am întrebat. Însă eu vă pun întrebări, dar dumneavoastră ţipaţi.

Ia uitaţi-vă la comunicatele noastre cu sesizări din oficiu şi cu celelalte şi pe urmă vorbiţi cu mine.

De ce pe urmă să vorbesc cu dumneavoastră?

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne