Summit ONU pe tema saraciei deschis la New York

Premierul grec George Papandreou participa la summitul ONU pe tema saracia mondiale in 20 septembrie 2010 la sediul ONU din New York.
Premierul grec George Papandreou participa la summitul ONU pe tema saracia mondiale in 20 septembrie 2010 la sediul ONU din New York. (Emmanuel Dunand / Getty Images)

Liderii mondiali se intalnesc incepand de luni in cadrul unui summit in New York pentru a discuta despre modalitatile de reducere a saraciei extreme, deoarece telurile pe care le-au stabilit in urma cu un deceniu nu au fost atinse, partial si datorita recesiunii economice care a fortat multe guverne sa isi reduca ajutoarele bugetare.

ONU gazduieste o conferinta de 3 zile la care vor participa liderii a 140 de tari. Intalnirea urmareste sa reanalizeze rezultatele Telurilor de Dezvoltare ale Mileniului (TDM) care au fost lansate de natiunile membre ONU in anul 2000 si care in principal urmareau ca pana in 2015 sa reduca saracia, foametea si sa imbunatateasca accesul oamenilor la servicii de sanatate si educatie in tarile aflate in curs de dezvoltare.

Presedintele american Barack Obama este asteptat sa tina un discurs la Summit in cursul zilei de miercuri.

Donatorii mondiali au cerut guvernelor sa revizuiasca strategiile pentru a se asigura ca fondurile lor nu sunt irosite si ca rezultatele programelor anti-saracie sunt tangibile.

Donatorii majori, incluzand Canada, Statele Unite, Franta, Germania, Regatul Unit si Japonia au redus datoriile pentru tarile aflate in curs de dezvoltare, dar nu au reusit sa isi mentina promisiunea de a dubla ajutorul pentru Africa. Chiar daca nivelul ajutoarelor continua sa creasca, acestea sunt departe de tintele stabilite.

Criza financiara globala a adus vremuri grele si pentru tarile bogate care trebuie sa se lupte cu datorii mari si somaj ridicat. Aceasta situatie le-a fortat sa isi reduca ajutoarele bugetare, dar secretarul general al ONU Ban Ki-moon sustine ca tarile sarace nu ar trebui sa preia povara.

“Nu ar trebui sa echilibram bugetele pe spatele saracilor. Nu trebuie sa retragem ajutorul oficial de dezvoltare, o linie de plutire de miliarde pentru miliarde [de oameni]”, a declarat el.

Saracia in crestere

Inaintea Summitului Global asupra Saraciei, multe organizatii umanitare si-au depus rapoartele asupra conditiilor curente legate de saracia mondiala.

Ele au declarat ca in lume 1 din 6 oameni sufera de foame cronica si un copil moare la fiecare 6 secunde datorita malnutritiei si a problemelor legate de aceasta.

Datele publicate saptamana trecuta de Organizatia pentru Alimente si Agricultura (FOA) si Programul Alimentar Mondial (WFP), estimeaza ca numarul oamenilor care sufera de foame cronica in 2010 a scazut cu 98 de milioane comparativ cu anul precedent, lasand 925 de milioane de oameni infometati, adica 13,5% din populatia globala.

Majoritatea oamenilor infometati ai lumii, aproximativ 80%, locuiesc in zone rurale si sunt implicati intr-o anumita forma de activitate agricola, sustin rapoartele.

Ceea ce se afla in spatele contradictiei aparente, conform Oxfam America, este neglijenta politica a sectorului agricol din tarile aflate in curs de dezvoltare. Acest lucru a facut ca donatorii globali sa inceapa sa isi directioneze ajutoarele financiare catre programele de ajutoare de urgenta si programele sociale din sanatate si educatie. Astfel productia agricola a stagnat si a ajutat la raspandirea foametei.

Secretarul General Ban a cerut donatorilor si institutiilor mondiale sa faca “investitii inteligente in infrastructura, ferme mici, servicii sociale, … si mai presus de acestea in femei si fete”, prin exercitarea conducerii politice.