Summit la Luxemburg. Pe agendă presupusa tentativă de hăckuire a OPCW, Parteneriatul Estic

Steagul Uniunii Europene.
Steagul Uniunii Europene. (Getty Images)

Miniştrii de externe din cele 28 de state membre UE discută, luni, în Luxemburg, despre posibile noi sancţiuni împotriva Rusiei pentru presupusa utilizare de arme chimice şi pentru aracurile cibernetice asupra unor ţinte europene. De asemenea, miniştrii vor aborda problema cooperării cu fostele ţări sovietice din Europa şi cu regiunea Caucazului prin intermediul programului Parteneriatul Estic.

Un oficial UE a declarat reporterilor, cu condiţia anonimatului, că “acest cadru legislativ va permite Uniunii Europene să impună sancţiuni împotriva persoanelor fizice şi a companiilor implicate în dezvoltarea şi utilizarea armelor chimice, indiferent de naţionalitatea şi localizarea lor”.

Mecanismul [de impunere a sancţiunilor] a fost lansat după ultimul summit UE, când participanţii au cerut adoptarea de măsuri restrictive cu scopul de a combate proliferarea armelor chimice.

Decizia creării mecanismului a fost luată la scurt timp după o sesiune de urgenţă a Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OPCW), care a fost convocată în legătură cu binecunoscutul caz Skripal şi presupusa utilizare de arme chimice de către forţele guvernamentale în Siria.

Rusia a negat cu tărie acuzaţiile lansate de SUA şi Marea Britanie cu privire la implicarea sa în otrăvirea fostului spion rus Serghei Skripal şi a fiicei sale Iulia în oraşul britanic Salisbury în luna martie.

De asemenea, o sursă din Consiliul European a declarat jurnaliştilor că Uniunea Europeană ia în considerare în prezent crearea unui nou mecanism pentru aplicarea de sancţiuni împotriva celor responsabili pentru desfăşurarea de atacuri cibernetice.

Sursa a mai subliniat că nu se vor lua decizii finale privind această chestiune în cursul întâlnirii de luni, când “unele ţări s-ar putea să ridice problema atacurilor cibernetice asupra OPCW şi să discute despre reacţii şi acţiunile ce urmează”.

La începutul acestei luni, Ministerul olandez de Externe a afirmat că serviciul său de informaţii a dejucat un atac cibernetic asupra OPCW care, aparent, ar fi fost pus la cale de patru cetăţeni ruşi.

O sursă a Ministerului rus de Externe a declarat că nu a existat şi nu vor exista niciun fel de atacuri asupra OPCW din partea Rusiei deoarece Moscova are deja acces la dosarele organizaţiei.

Sursa a criticat acuzaţiile olandezilor ca fiind “un exemplu al faptului că politicile unor state occidentale ajung la nivelul de bigotism”, precizând că “mania occidentală privind spionajul prinde amploare”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe