Sulfina Barbu: ”Guvernul Ponta se pregăteşte să introducă pe ascuns noi taxe periculoase pentru economie” (Video)

Sulfina Barbu
Sulfina Barbu (Eugen Horoiu/Epoch Times)
Se încarcă player-ul...

Vicepreşedintele PNL, Sulfina Barbu, a susţinut joi o conferinţă de presă în care a avertizat că Guvernul Ponta intenţionează să introducă pe ascuns mai multe taxe care vor genera atât creşteri de preţuri ale carburanţilor şi a altor produse, cât şi majorarea tarifelor percepute pentru reciclare.

Potrivit Sulfinei Barbu, deşi astăzi partidele au ajuns la un acord de principiu cu privire la Codul Fiscal, guvernul Ponta nu joacă în mod corect cartea relaxării fiscale şi intenţionează să introducă, pe ascuns, noi taxe periculoase pentru economia României.

"Mai concret, este vorba despre o Ordonanţă de Guvern pentru modificarea şi completarea OG 196/2005 privind Fondul pentru mediu", susţine Sulfina Barbu, precizând că această ordonanţă va scumpi benzina, motorina, costurile reciclării, anestezicele şi unele medicamente precum şi diverse băuturi alcoolice.

Ascunse în legislaţia privind Fondul pentru Mediu, noile taxe sunt de fapt surse de bani pentru bugetul de stat, necesare finanţării avalanşei de cheltuieli publice promise de către premierul Ponta, mai adaugă fostul ministru, reamintind că Guvernul Ponta a folosit Fondul de Mediu pentru a-şi completa veniturile la bugetul de stat.

"Numai în 2014 de la Fondul de Mediu au fost tranferate către bugetul de stat 562.432.994 lei adică 120 milioane euro", a declarat vicepreşedintele PNL, opinând că noile taxe propuse prin ordonanţa de urgenţă sunt cea mai clară dovadă că premierul le promite medicilor, profesorilor şi altor categorii sociale banii pe care de fapt nu îi are.

În viziunea fostului ministru, în realitate nu există nicio urgenţă pertinentă pentru modificarea legii privind Fondul de mediu şi este evident că noile taxe sunt introduse de urgenţă pentru a acoperi promisiunile electorale ale premierului.

Ce "aduce" Ordonanţa de Guvern

Practic, prin Ordonanţa pentru modificarea şi completarea OUG 196/2005 privind fondul pentru mediu, aflată în dezbatere, guvernul PSD, "măreşte preţul la carburanţi, doar că acum se numeşte altfel", susţine Sulfina Barbu.

Astfel, Guvernul vine cu o taxa de 2% din valoarea substanţelor periculoase pentru mediu, primele pe lista guvernului fiind hidrocarburile. Ex: pentru un litru de combustibil care costă 6.2 lei taxa va fi de 0.124 lei.

De asemenea, ordonanţa lui Ponta scumpeşte medicamentele folosite în spitale, având în vedere că taxa de 2% se va aplica şi derivaţilor halogenaţi ai hidrocarburilor, adică, printre altele, anestezicelor generale folosite în spitale, asta în timp ce ministrul Sănătăţii se laudă cu ieftinirea medicamentelor.

Taxa de 2% se va aplica şi în cazul etanolului, substanţă cu o largă utilizare, găsită în bere, vin şi coniac dar folosită şi în fabricarea anestezicelor locale.

Ordonanţa introduce, de asemenea, dubla taxare a deşeurilor nereciclate, cu 2 lei/kg precum şi taxa pentru deşeurile aduse la groapa de gunoi, o taxă care de fapt va fi plătită de cetăţeni prin creşterea tarifului pentru ridicarea deşeurilor.

"Dubla taxare a deşeurilor nereciclate va duce la scăderea dramatică a deşeurilor colectate selectiv şi reciclate, firmele din domeniu pierzând orice motivaţie financiară", opinează Sulfina Barbu, precizând că taxarea cu 2 lei/kg pentru DEE va face ca producătorii să prefere să achite această taxă în loc să plătească pentru colectarea selectivă şi reciclarea acestor deşeuri extrem de nocive pentru mediu.

O altă problemă este aplicarea taxei nediferenţiat pentru diferite tipuri de deşeuri, fiind inaplicabilă în realitate şi păguboasă pentru încasările la Fondul de Mediu, având în vedere că, dacă taxa este mai mică decât costul de colectare şi reciclare, producătorul va prefera să plătească contribuţia şi să nu mai finanţeze colectarea şi reciclarea, aşa cum este cazul la EEE, unde costul este între 1 şi 10 lei/kg.

"Dacă taxa este mai mare decât costul pentru colectare şi reciclare, atunci aceasta pur si simplu nu va putea fi plătită, aşa cum este cazul deşeurilor de ambalaje pentru care producătorul plăteşte 0,7 lei/kg pentru colectare şi reciclare. Asta înseamnă pierdere de locuri de muncă, neatingerea ţintelor privind reciclarea deşeurilor, sancţiuni financiare impuse de UE", mai adaugă fostul ministru.

De asemenea, Sulfina Barbu mai susţine că taxa pe deşeurile aduse la groapa de gunoi, în lipsa altor măsuri corelate, va avea exact efectul contrar, tarifele mai mari plătite de populaţie determinându-i pe oameni să arunce gunoiul la întâmplare.

"Mult mai eficientă este motivarea oamenilor să sorteze deşeurile, introducând un sistem pe modelul “plăteşti cât arunci”. Nu mai avem aşteptări ca apelurile la responsabilitate şi luciditate să fie auzite de către un premier aflat în plin colaps al vieţii sale politice", adaugă Sulfina Barbu, cerând PSD şi miniştrilor din guvernul Ponta să salveze ce mai poate fi salvat şi să nu se lase târâţi în această nesăbuinţă politică.

"Îi cerem doamnei ministru a Mediului să dea dovadă de decenţă guvernamentală şi să nu gireze ultimele modificări din legislaţia de mediu, devastatoare pentru mediul economic şi pentru protecţia mediului", a concluzionat vicepreşedintele PNL.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.