Suedia: paşapoartele sunt o "marfă preţioasă" pe piaţa neagră

(photos.com)

Paşapoartele suedeze devin din ce în ce mai mult o "marfă preţioasă" pe piaţa neagră: în ultimii doi ani 177.000 de astfel de documente au fost înregistrate ca fiind "lipsă", relatează mass-media locală.

Fiecare paşaport suedez poate costa până la 80.000 de coroane suedeze (mai mult de 9.000 de euro) pe piaţa neagră. Autorităţile estimează că numărul de paşapoarte valabile "lipsă la apel" este de fapt mult mai mare, relatează ziarul suedez Dagens Nyheter.

Conform celor declarate de Direcţia Poliţiei Naţionale din Suedia, în ultimii doi ani, 861 de persoane au reclamat că au pierdut de cel puţin trei ori paşaportul, în timp ce în aceeaşi perioadă de timp, alte două persoane l-ar fi pierdut de 12 ori.

Poliţia suedeză suspectează că aceste paşapoarte sunt utilizate în activităţi ilegale, cum ar fi traficul de fiinţe umane. "Suntem convinşi că aceste documente sunt utilizate în alte infracţiuni, cum ar fi fraudă şi terorism", a declarat Kerstin Hogback, director al Biroului naţional de anchete suedez, citat la începutul săptămânii de Dagens Nyheter.

Paşapoartele suedeze sunt printre cele mai dificil de falsificat. Cu toate acestea, relatează ziarul, autorităţile "au un control redus asupra paşapoartelor pierdute şi furate", motiv pentru care pot fi utilizate de către persoane care seamănă fizic cu proprietarii legitimi.

În plus, paşapoartele suedeze nu au nevoie de amprente, iar costul pentru a obţine un nou paşaport este destul de mic (350 de coroane, aproximativ 39 de euro).

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe