Suedia distribuie cetăţenilor broşuri privind “pregătirea în caz de război”

Soldaţi suedezi.
Soldaţi suedezi. (Getty Images)

Guvernul suedez distribuie, unui număr de 4,8 milioane de familii, broşuri privind modul în care să se pregătească în cazul unui atac, potrivit Euronews.

Broşura cu titlul “Dacă va izbucni o criză sau un război” urmăreşte să ajute suedezii să se pregătească pentru orice de tip de “accidente serioase, condiţii meteo extreme, atac IT sau conflict militar”, a declarat agenţia guvernamentală care a elaborat documentul.

Broşura – publicată de Agenţia pentru Situaţii Civile Neprevăzute (MSB) – explică cetăţenilor cum să îşi asigure alimentele, apa, căldura şi dispozitive de comunicaţii în cazul în care serviciile publice nu mai funcţionează în mod corespunzător. Există secţiuni dedicate modului cum să se depisteze ştirile false, cum să se răspundă la semnalele de alarmă sau cum să ajute forţele de apărare ale Suediei.

“În Suedia, cetăţenii au datoria de a contribui la apărarea deplină”, precizează broşura. Toţi cetăţenii cu vârste cuprinse între 16 şi 70 de ani pot fi chemaţi să ajute “în cazul ameninţării cu războiul sau în cazul unui război”.

Materialul de 20 de pagini, care conţine ilustraţii cu avioane de luptă şi tancuri, include de asemenea tipuri de alimente pe care oamenii ar trebui să le stocheze în cazul unui atac, amintindu-li-se că întotdeauna trebuie să aibă asupra lor sticle de apă, îmbrăcăminte mai groasă şi saci de dormit.

Astfel de instrucţiuni nu au mai fost trimise cetăţenilor suedezi din timpul zilelor Războiului Rece, însă anexarea peninsulei ucrainene Crimeea de către Rusia în 2014 a plasat unele ţări în stare de alertă ridicată, una dintre ele fiind Suedia.

“Chiar dacă suedezii sunt mai în siguranţă decât majoritatea ţărilor, există riscuri”, a afirmat directorul MSB, Dan Eliasson, la o conferinţă de presă.

Stockholm a susţinut în repetate rânduri că agresiunea rusă ar fi unul dintre motivele intensificării măsurilor de securitate, precum introducerea stagiului militar obligatoriu în acest an şi staţionarea soldaţilor pe insula suedeză Gotland.

“Guvernul suedez consideră că această informaţie este importantă în condiţiile deteriorării situaţiei securităţii în restul lumii”, se arată într-un comunicat de presă al MSB privind motivul publicării broşurii în acest moment.

Însă pentru a elimina orice noţiune de teamă faţă de un pericol străin, broşura trimite un mesaj puternic: “Dacă Suedia este atacată de o altă ţară, nu vom ceda niciodată. Toate informaţiile care susţin că rezistenţa va înceta sunt false”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe