Suedia descoperă obiecte necunoscute în apele sale. Ale cui or fi?

Un submarin suedez intră în portul Stockholm.
Un submarin suedez intră în portul Stockholm. (Andreas Rentz/Getty Images)

Armata suedeză a declarat duminică că are cel puţin trei surse credibile privind desfăşurarea unor activităţi submarine străine în apele sale în ultimele 5 zile, în mijlocul unor rapoarte privind o presupusă intruziune rusă în zonă.

Contraamiralul Anders Grenstad a declarat că forţele armate au observat o activitate în arhipelagul Stockholm şi în apele de coastă din apropiere, dar a refuzat să ofere detalii privind operaţiunea de cercetare în desfăşurare, care aminteşte de zilele Războiului Rece, când forţele armate suedeze vânau zilnic submarine ruseşti în apele sale.

Armata Suediei a arătat jurnaliştilor o fotografie ce reprezintă ceva ce pare a fi o navă înconjurată de mici valuri albe. Martorii care au făcut poza spun că nava a intrat în adâncuri imediat după aceea.

“Poate fi un submarin sau un submarin de mici dimensiuni. Pot fi scafandri care folosesc un fel de vehicul subacvatic ... nu au ce căuta pe teritoriul nostru“, a declarat Grenstad.

Acesta a mai declarat că reperarea navei a avut loc “într-o zonă de interes pentru o putere străină“, însă a adăugat că nu poate face o legătură între activitatea observată în apele teritoriale suedeze şi vreun stat anume.

Grenstad a precizat că nu deţine nicio informaţie privind mesaje de urgenţă care sugerează că un minisubmarin rusesc ar avea probleme în apele suedeze şi ar putea fi avariat, aşa cum a raportat ziarul Svenska Dagbladet.

Anders Nordin de la Administraţia Maritimă Suedeză a declarat că petrolierul rusesc Concord, ce navighează sub steag liberian, a fost raportat învârtindu-se în apropierea apelor suedeze timp de mai multe zile iar duminică dimineaţa a început să navigheze pe direcţia nord-est, către Rusia. Dar pe neaşteptate petrolierul şi-a schimbat direcţia şi s-a îndreptat spre Suedia, conform Marine Traffic, un website care monitorizează navele din Marea Baltică, ridicându-se întrebarea dacă există vreo legătură între acest petrolier şi operaţiunea de căutare a submarinului în apele suedeze.

În timpul Războiului Rece scandalurile declanşate de submarine ruseşti în ape suedeze erau la ordinea zilei. În 1981, un submarin sovietic ce transporta arme nucleare a eşuat pe coasta sud-estică a Suediei, cauzând un blocaj diplomatic de 11 zile înainte ca autorităţile suedeze să permită submarinului să se întoarcă acasă.

Oficialii suedezi nu speculează ce putere străină s-ar putea afla în spatele posibilei intruziuni de vineri. Luna trecută, Ministerul suedez de Externe l-a convocat pe ambasadorul rus pentru a protesta împotriva încălcării spaţiului aerian suedez de către două avioane de luptă ruseşti.