Suedia: dacă vrei să cerşeşti trebuie să plăteşti

Un oraş suedez impune obţinerea unei licenţe, celor care cer de pomană pe stradă.
Sărăcie
Sărăcie (pixabay.com)

Plăteşte dacă vrei să cerşeşti. În Eskilstuna, un oraş de aproximativ 100.000 de locuitori, aflat la o sută de kilometri vest de Stockholm, persoanele care vor să cerşească, începând cu 1 august, sunt obligate să solicite un permis special la poliţie, plătind suma de 250 de coroane (aproximativ 23,5 euro).

Este prima municipalitate din Suedia care alege această cale, şi se încearcă astfel să se pună capăt acestei practici, evitând termenul de interdicţie, deşi pentru mulţi dintre cerşetori va fi, de fapt, o interdicţie. Potrivit noilor reglementări, oricine doreşte „să strângă bani în mod pasiv” pe străzile şi în pieţele publice ale oraşului Eskilstuna trebuie să completeze o cerere – subliniind că există facilităţi în acest sens, o pot face şi online - deşi organizaţia de caritate Stadsmission avertizează că multe dintre aceste persoane sunt analfabete. În plus, trebuie să prezinte un document de identitate valabil. Şi ce valabilitate vor avea aceste licenţe? Potrivit televiziunii publice SVT, poliţia a ajuns la concluzia că acestea pot fi valabile cel mult trei luni, deşi încă se stabileşte cât de des trebuie să se reînnoiască permisele. Se dezbate chiar dacă ar putea fi licenţe de o zi, o alternativă pentru care optează primarul din Eskilstuna, social-democratul Jimmy Jansson, deşi subliniază că este o decizie a poliţiei, relatează ziarul Aftonbladet.

Această normativă a fost votată în luna iunie de coaliţia guvernamentală a Partidului Social Democrat, Moderaţilor (conservatorilor) şi Partidului de Centru, cu sprijinul Partidului Democraţii din Suedia. Primarul a afirmat că această măsură ar trebui să-i ajute pe cerşetori să ia legătura cu Stadsmission şi cu alte organizaţii de caritate sau „să-i ajute să se întoarcă acasă”. Normativa ar fi trebuit să intre în vigoare în luna octombrie, dar a fost blocată în instanţă până la jumătatea lunii iulie, când a primit unda verde finală.

Până în prezent poliţia nu a primit nicio solicitare, iar de la Stadsmission spun că cei afectaţi care sunt, probabil, între 30 şi 50 de persoane care cerşesc pe străzile oraşului, nu sunt la curent cu această nouă ordonanţă, deşi consiliul local afirmă că au fost trimise pliante informative către organizaţiile sociale, magazine şi centre comerciale şi agenţi de pază.

„Ei (cerşetorii) nu ştiu ce se întâmplă, probabil că nu înţeleg. Mulţi sunt analfabeţi, nu ştiu altă limbă decât a lor, este foarte dificil să comunici cu ei”, spune pentru SVT Tomas Lindroos, directorul Stadsmission din Eskilstuna.

Deşi aceasta din Eskilstuna este prima ordonanţă cu aceste caracteristici, nu este prima dată când dezbaterea asupra cerşitului umple paginile mass-mediei din Suedia. În 2015, Guvernul a propus o lege la nivel naţional prin care să interzică cerşitul, concentrându-se pe cei care profită de persoanele fără adăpost, replicând aşa-numitul model suedez de combatere a prostituţiei, care îi sancţionează pe cei care plătesc pentru sex. În cele din urmă nu a fost aprobată, deşi de atunci au apărut diferite propuneri la nivel local.

Prima municipalitate care a aprobat un regulament pentru a interzice cerşitul pe străzi a fost Vellinge, care cuprinde mai multe oraşe costiere de nivel economic ridicat, situate la câţiva kilometri sud de Malmö. Aceasta a susţinut că cerşetorii presupun o modificare a ordinii publice, deoarece urinează şi acumulează gunoi în faţa magazinelor, provocând inconveniente clienţilor. În acest caz, după câteva luni de periple judiciare, cea mai înaltă instanţă administrativă din Suedia a fost de acord cu regulamentul, dând astfel posibilitatea altor municipalităţi să aplice reglementări similare.