Suedia cumpără sistemul american de apărare aeriană Patriot

Ţara nordică încearcă să îşi consolideze puterea militară după ani de austeritate şi doreşte să cumpere arme americane conform unui acord încheiat în 2016 între Suedia şi SUA.
Sistem american de apărare antirachetă Patriot.
Sistem american de apărare antirachetă Patriot. (Wikipedia.org)

Suedia a anunţat marţi că va începe negocierile pentru a cumpăra sisteme americane de apărare aeriană Patriot în valoare de 10 miliarde de coroane (1 miliard de euro), în defavoarea unei alternative de a procura arme de producţie europeană.

Sistemul Patriot, care foloseşte rachete sol-aer pentru a doborî rachete mai mari şi avioane în timpul zborului, a câştigat în faţa sistemului SAMP/T produs de compania franco-italiană Eurosam.

Guvernul suedez doreşte să primească rachetele Patriot de la producătorul Raytheon începând cu anul 2020 şi să devină operaţionale până în 2025. Sistemele Patriot vor înlocui sistemul de apărare aeriană american Hawk folosit în prezent de Suedia.

Guvernul suedez a afirmat că alegerea sa de a îmbunătăţi sistemul existent face parte din activităţile generale de consolidare a forţelor armate ale ţării după ani de reduceri bugetare. Decizia de a cumpăra sistemul american se conformează de asemenea prevederilor unui acord încheiat în 2016 între Suedia şi SUA.

Raytheon, unul dintre cei mai mari furnizori în domeniul apărării din SUA, a aprovizionat deja 13 ţări cu sistemul Patriot, inclusiv Germania şi Olanda.

Desfăşurarea de sisteme de rachete americane pe cuprinsul Europei în ultimii câţiva ani a fost criticată de Moscova în repetate rânduri. Rusia a afirmat că aceasta subminează securitatea sa naţională şi a ameninţat că va desfăşura la rândul său un număr şi mai mare de rachete ruseşti împotriva ţintelor europene.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe