Suedia a primit un avertisment ciudat din partea administraţiei Trump

Secretarul american al Apărării James Mattis a trimis o scrisoare ministrului suedez al Apărării, Peter Hultqvist, cu privire la intenţia Suediei de a semna un tratat în legătură cu interzicerea bombelor nucleare, potrivit publicaţiei Svenska Dagbladet.
Secretarul american al apărării, James Mattis.
Secretarul american al apărării, James Mattis. (Getty Images)

Suedia se numără printre cele 122 de ţări ce susţin primul tratat ONU care impune o interdicţie totală în ceea ce priveşte armele nucleare.

Dar, recent, Suedia a semnat de asemenea o aşa-zisă Declaraţie de Intenţie cu SUA în vederea creşterii cooperării militare între cele două ţări.

Iar acum, Mattis avertizează în privinţa consecinţelor severe dacă Suedia semnează tratatul – mişcarea ar afecta atât proaspăt extinsa cooperare dintre cele două state, cât şi sprijinul militar din partea SUA în cazul unui război.

Scrisoarea trimisă de Mattis este considerată puţin bizară din moment ce SUA nu interferează de regulă cu deciziile guvernului suedez. De fapt, scrisoarea ar putea fi considerată o modalitate de a influenţa poziţia Suediei privind armele nucleare.

“Atitudinea guvernului [suedez] faţă de aceste arme este binecunoscută de mult timp”, a declarat ministrul suedez pentru Afaceri Externe, Margot Wallström, într-un interviu cu Svenska Dagbladet.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe