Sud-coreenii alarmaţi. Seul confirmă izotopi radioactivi generaţi de testul nuclear nord-coreean

Coreea de Sud are acum o dovadă incontestabilă că Phenianul a desfăşurat, într-adevăr, un test nuclear la începutul acestei luni. Totuşi, încă nu se ştie sigur dacă a fost vorba de o bombă cu hidrogen, după cum pretinde Coreea de Nord, sau alt tip de armă nucleară.
Rachetă balistică nord-coreeană prezentată la paradă militară în Phenian, Coreea de Nord.
Rachetă balistică nord-coreeană prezentată la paradă militară în Phenian, Coreea de Nord. (STR/AFP/Getty Images)

La scurt timp după ce un cutremur a zguduit o regiune în apropierea poligonului nord-coreean de teste nucleare Punggye-ri, oamenii de ştiinţă din Coreea de Sud au detectat cantităţi mici de xenon-133, un izotop radioactiv, în mostrele de aer. Iar miercuri, ei au confirmat că gazul a provenit din Coreea de Nord.

Într-o conferinţă de presă, Choi Jong-bae, comisarul executiv al Comisiei pentru Securitate şi Siguranţă Nucleară (CSSN), a declarat că detectorul de xenon din partea de nord-est a ţării a găsit urme de xenon-133 în nouă cazuri. Echipamentele mobile din zona de coastă au detectat urme ale izotopului în patru cazuri.

“A fost dificil să aflăm cât de puternic a fost testul nuclear pe baza cantităţii de xenon detectate, dar putem spune că xenonul provenea din Coreea de Nord”, a declarat Choi.

El a adăugat că CSSN nu poate confirma ce tip de test nuclear a avut loc. Coreea de Nord susţine că a testat o bombă cu hidrogen miniaturizată ce poate fi amplasată pe racheta sa balistică intercontinentală Hwasong-14.

Xenonul, ca şi oxigenul, este un “gaz nobil” ce apare în mod natural şi care este în general fără culoare, dar care este folosit pentru realizarea de dispozitive de iluminat. Xenon-133 - de aproape trei ori mai greu decât versiunea naturală - a fost detectat deseori după testele nucleare nord-coreene.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe