Succesoarea lui Kovesi: DNA va rămâne în continuare o instituţie puternică, independentă şi relevantă

DNA va trebui să rămână în continuare o instituţie puternică, independentă şi relevantă atât timp cât România încă se confruntă cu fenomenul corupţiei, a afirmat noul procuror-şef interimar al instituţiei, Anca Jurma, la preluarea mandatului.
Sigla DNA
Sigla DNA (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Procurorul-şef interimar al DNA, Anca Jurma, a preluat oficial şefia temutei instituţii anticorupţie conduse până acum de Laura Codruţa Kovesi, proaspăt revocată din funcţie în urma deciziei Curţii Constituţionale.

"În primul rând, vreau să mulţumesc conducerii Ministerului Public, domnului procuror general, pentru susţinerea pe care o arată în mod constant Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi misiunii acesteia de luptă împotriva corupţiei. De asemenea, îi mulţumesc doamnei Laura Codruţa Kovesi pentru întreaga activitate desfăşurată în fruntea DNA.

DNA este atât o parte a sistemului judiciar românesc, cât şi o autoritate naţională anticorupţie în sensul Convenţiei ONU împotriva corupţiei. Prin urmare, Direcţia are o răspundere majoră în îndeplinirea mandatului pe care legea i-l conferă şi anume combaterea corupţiei la nivel înalt. În acest sens, DNA va trebui să rămână în continuare o instituţie puternică, independentă şi relevantă atât timp cât România încă se confruntă cu fenomenul corupţiei.

În ceea ce mă priveşte, mă voi strădui, cât îmi va sta în putinţă, să asigur un interimat echilibrat, să continuăm împreună cu colegii din DNA munca pe care această instituţie a început-o acum 15 ani. Acordăm o prioritate absolută respectării normelor procedurale, standardelor europene şi internaţionale şi drepturile fundamentale ale cetăţeanului. Vă mulţumesc!", a declarat Anca Jurma.

La rândul său, procurorul general Augustin Lazăr a reamintit câteva dintre priorităţile Ministerului Public şi ale DNA: "Prima dintre ele, în România lupta anticorupţie va continua cu fermitate. A doua prioritate, aplicarea legislaţiei anticorupţie se va efectua în continuare în conformitate cu normele şi standardele internaţionale de eficacitate şi de apărare a drepturilor fundamentale".

În acelaţi timp, Lazăr a explicat considerentele pentru care a desemnat-o pe doamna Anca Jurma ca procuror şef interimar:

“Direcţia Naţională Anticorupţie va apela la resursele pe care le are, resursele umane de expertiză profesională care au făcut din această direcţie una dintre instituţiile cunoscute pe plan european ca fiind furnizoare de expertiză în domeniu. Doamna procuror şef Anca Jurma este tocmai persoana potrivită care ne indică nouă, faptul că DNA are resurse pe profilul necesar în momentul oportun pentru a le putea valorifica în continuare. Este un procuror cu experienţă mare în Ministerul Public. Este un procuror cu o foarte bună pregătire profesională şi care, în acest context, al devenirii direcţiei ca un furnizor de expertiză europeană şi internaţională, a reprezentat tocmai momentul şi punctul cheie al acestei expertize. Şi-a desfăşurat activitatea în calitate de procuror şef al Serviciului de relaţii internaţionale, două mandate, iar anterior a lucrat şi în Parchetul General în acest domeniu. Are o experienţă în calitate de consilier şi am apreciat că, este persoana potrivită care să vină cu contribuţia personală, de încredere, în Ministerul Public şi, în special, în DNA. O persoană care se bucură de încredere pe plan intern şi internaţional este exact ceea ce ne trebuie în acest moment."

Procurorul general a ţinut să mulţumească Laurei Codruţa Kovesi "pentru activitatea desfăşurată în cadrul DNA, care s-a concretizat în rezultatele obţinute în aplicarea legislaţiei anticorupţie".

"Nu putem uita faptul că, motivele revocării generează îngrijorare printre magistraţii Ministerului Public. O îngrijorare cu referire la independenţa lor, cu privire la statutul lor, cu privire la respectarea separaţiei puterilor în stat. Cu toate acestea, procurorii Ministerului Public, sunt profesionişti şi îşi îndeplinesc rolul prevăzut în Constituţie de a reprezenta interesele generale ale societăţii în domeniul judiciar, de a apăra ordinea de drept, drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor", a subliniat Lazăr.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne