Sub deşertul chinez ar putea fi un "ocean întreg"

Deşertul Taklamakan din China
Deşertul Taklamakan din China (Eikipedia.org.)

Deşertul Taklamakan, situat în nord-estul Chinei, ar putea distruge mitul că în deşert nu există apă. Un grup de cercetători chinezi sugerează că sub bazinul Tarim situat în această zonă se ascunde un ocean întreg. Oceanul se comportă ca un important absorbant de carbon, absorbind dioxidul de carbon şi prevenind încălzirea globală.

Cea mai probabilă explicaţie este aceea că ar putea fi un ocean subteran cu mai multă apă decât întregul complex al Marilor Lacuri din America de Nord.

"Niciodată până acum oamenii nu au îndrăznit să-şi imagineze că sub nisip ar putea fi atât de multă apă. Definiţia noastră de deşert s-ar putea schimba'', a declarat profesorul Li Yon, cel care a condus studiul la Academia Chineză de Ştiinţe. Bazinul este o vale care colectează apa de la sistemele de drenaj, ca cele ce s-au topit şi curg din munţii apropiaţi acoperiţi de zăpadă. Două lanţuri muntoase se învecinează cu Bazinul Tarim: munţii Tian Shan în nord şi Kunlun la Sud.

Cu toate acestea, în bazinul Tarim nu se vede nici o apă. Potrivit cercetătorilor, acest lucru poate fi explicat prin faptul că localnicii adună cea mai mare parte a apei - rezultate din topirirea gheţarilor - pentru irigarea culturilor agricole. Restul se filtrează în sol, sau se evaporă în aerul uscat al deşertului.

Cercetătorii au studiat 200 de locuri diferite

Echipa a vizitat aproximativ 200 de locaţii diferite din deşert pentru a colecta probe de apă subterană. Apoi au măsurat cantitatea de dioxid de carbon din fiecare probă şi au descoperit că acestea conţineau concentraţii ridicate de dioxid de carbon. Cantitatea respectivă este suficientă pentru a sugera că solul absoarbe anual circa 5.000 milioane de kilograme de gaze cu efect de seră.