SUA vinde Taiwanului arme în valoare de 1,4 miliarde USD. China critică vehement acordul

Departamentul de Stat al SUA a aprobat vânzarea unui pachet de arme în valoare de 1,4 miliarde dolari Taiwanului, o mişcare ce probabil va înfuria Beijingul, întrucât consideră insula autoguvernată ca teritoriu al Chinei continentale.
Rachetă americană de tipul AGM-154 JSOW.
Rachetă americană de tipul AGM-154 JSOW. (Wikimedia Commons)

Un oficial al Departamentului de Stat american a declarat că pachetul de arme vândut Taiwanului include şapte produse, inclusiv sisteme de avertizare Early Warning Radar Surveillance, rachete de tipul Joint Standoff Weapon (JSOW), rachete anti-radiaţii, torpile şi componente pentru rachete SM-2.

“Această vânzare reprezintă în principal un upgrade la capabilităţile de apărare existente, care vizează transformarea sistemelor curente analogice în digitale”, a declarat oficialul.

Heather Nauert, purtătoare de cuvânt a Departamentului de Stat a afirmat, joi, că administraţia Trump a notificat Congresul SUA de planul său de a primi aprobare pentru vânzarea celor 7 produse militare Taiwanului.

Nauert a susţinut că vânzarea nu reprezintă o încălcare a legii Taiwan Relations Act, care defineşte contactele americane cu naţiunea insulă.

“Considerăm că [vânzarea] demonstrează suportul nostru pentru abilitatea Taiwanului de a menţine o politică de autoapărare corespunzătoare. Ar trebui să menţionez că nu există nicio schimbare în privinţa politicii ‘unei singure Chine’”, a precizat Nauert.

China a cerut Statelor Unite să revoce imediat “decizia greşită” de a vinde Taiwanului arme în valoare de 1,42 miliarde de dolari.

Lu Kang, purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, a declarat vineri că Beijingul a lansat un protest oficial la adresa Washingtonului şi a cerut administraţiei SUA să îşi respecte angajamentul faţă de principiul “O singură Chină”.

Ambasada chineză din SUA a precizat că vânzarea armelor va afecta relaţiile dintre cele două ţări, întrucât va trimite un mesaj greşit forţelor taiwaneze.

SUA este singurul furnizor de arme al Taiwanului, pe care China îl consideră drept o provincie rebelă şi nu a renunţat niciodată la utilizarea forţei pentru a o readuce sub controlul său.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe