SUA va vinde Taiwanului echipamente militare în valoare de 330 milioane USD

Taiwanul urmează să primească din SUA piese de schimb în valoare de sute de milioane de dolari pentru avioanele sale de vânătoare. Pe fondul războiului comercial dintre Washington şi Beijing, vânzarea va amplifica probabil tensiunile dintre cele două superputeri.
Avion de luptă american F-16.
Avion de luptă american F-16. (Captură Foto)

Administraţia preşedintelui Donald Trump a aprobat o vânzare de echipamente militare pentru Taiwan în valoare de 330 milioane de dolari (281 milioane euro), au anunţat luni oficiali.

Vânzarea, în curs de derulare, implică piese de schimb pentru câteva dintre avioanele militare ale Taiwanului, inclusiv avioanele de vânătoare F-16 şi avionul de transport C-130, a precizat Departamentul de Stat al SUA într-o declaraţie, potrivit Deutsche Welle.

Pentagonul a susţinut vânzarea, declarând că aceasta “va contribui la securitatea naţională a Statelor Unite prin faptul că va ajuta la îmbunătăţirea capabilităţilor de securitate şi apărare ale Taiwanului.”

Congresul SUA are la dispoziţie 30 de zile să ridice obiecţii în privinţa acordului. Probabil că vânzarea va fi finalizată, deoarece Pentagonul consideră că Taiwanului “continuă să fie o forţă importantă pentru stabilitatea politică, echilibrul militar şi progresul economic din regiune”.

Cea mai mare parte a armatei taiwaneze este echipată în principal cu arme de producţie americană, Taiwanul cerând Washingtonului să îi vândă echipamente mai avansate, inclusiv avioane de vânătoare noi.

În contextul în care China şi SUA sunt deja implicate într-un război comercial, acest acord militar cu Taiwanul probabil va amplifica mai mult tensiunile dintre Washington şi Beijing.

China susţine că Taiwanul este o parte a teritoriului său, pe baza politicii “O singură Chină”. Prin urmare, regimul comunist chinez se opune oricăror vânzări militare americane către Taipei.

Acordul cu Taiwanul a fost făcut public la câteva zile după ce SUA a anunţat noi tarife asupra importurilor chineze, în valoare de 200 miliarde de dolari (171 miliarde de euro), generând temeri pe pieţe cu privire la amplificarea războiului comercial şi tarifar dintre cele două tabere.

Administraţia Trump a precizat luni că tarifele vor fi aplicate începând cu această săptămână cu valoarea de 10% şi vor creşte până la 25% începând cu 1 ianuarie 2019, potrivit Deutsche Welle.

Până acum, Washingtonul a impus tarife de 25% la importuri chineze în valoare de 50 miliarde de dolari din cauza practicilor comerciale neloiale folosite de comuniştii chinezi. Luând în calcul noile tarife, aproximativ jumătate din toate produsele chineze importate de SUA sunt acoperite de măsuri comerciale punitive.

Beijingul a promis că va răspunde noilor tarife ale SUA cu propriile tarife împotriva unor importuri americane în valoare de aproximativ 60 miliarde de dolari.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe