SUA va vinde saudiţilor sisteme Patriot în valoare de 5,4 miliarde USD

Baterii de rachete americane Patriot.
Baterii de rachete americane Patriot. (Captură Foto)

Departamentul american al Apărării susţine că a primit aprobarea Departamentului de Stat pentru a vinde Arabiei Saudite rachete americane Patriot în valoare de 5,4 miliarde de dolari.

Arabia Saudită, care în prezent este implicată într-un război cu Yemenul, doreşte să achiziţioneze 600 de sisteme Patriot construite de Lockheed Martin.

Miercuri, Departamentul de Stat a aprobat atât vânzarea de sisteme Patriot către Arabia Saudită cât şi sisteme de apărare antiaeriană către Emiratele Arabe Unite.

Oficialii americani au declarat că programul Foreign Military Sales, care are o valoare de peste 5,7 miliarde de dolari, va contribui la consolidarea politicii externe şi a securităţii naţionale a SUA prin susţinerea aliaţilor cheie din regiune.

Arabia Saudită a fost cel mai mare importator de arme din lume în 2014, cumpărând în principal arme din Statele Unite, conform unui raport privind comerţul cu arme.

Conform Global Defense Trade Report, Arabia Saudită a cheltuit 6,4 miliarde de dolari pentru achiziţionări de arme în 2014, fiind urmată de India.

Între timp, Statele Unite au fost cel mai mare beneficiar de pe urma dezvoltării pieţei de arme din Orientul Mijlociu. Astfel, în 2014, americanii au exportat în regiune arme în valoare de 8,4 miliarde de dolari. În 2013, aceste vânzări au totalizat 6 miliarde de dolari.

La nivel mondial, exporturile de arme americane au crescut cu 19%, la un total de 23,7 miliarde de dolari, reprezentând o treime din toate exporturile mondiale de arme.

Rusia ocupă locul doi în acest top cu arme exportate în valoare de 10 miliarde de dolari, iar Franţa este pe locul trei.

La o scară globală, comerţul cu echipamente militare a crescut pentru cel de-al 6-lea an consecutiv în 2014, importurile globale de arme ajungând la nivelul de 64 miliarde de dolari.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe