SUA va trimite 1.000 de soldaţi în Polonia la sfârşitul lunii martie

O mie de soldaţi americani se vor îndrepta spre Polonia la sfârşitul lunii martie, conform unei declaraţii făcute de Comandamentul forţelor americane în Europa, cu sediul în Germania. Mişcarea face parte din misiunea NATO “Atlantic Resolve” împotriva căreia Rusia se opune.
Soldaţi americani în timpul unei ceremonii de primire la graniţa polonezo-germană, în Olszyna, Polonia, 12 ianuarie 2017.
Soldaţi americani în timpul unei ceremonii de primire la graniţa polonezo-germană, în Olszyna, Polonia, 12 ianuarie 2017. (Natalia Dobryszycka/AFP/Getty Images)

Sediul Armatei Americane în Europa, localizat în Wiesbaden, Germania, a anunţat în weekend că 1.000 de soldaţi şi vehiculele lor vor fi trimişi în nord-estul Poloniei la sfârşitul lunii martie.

Miliarii unităţii– care fac parte din totalul celor 4.000 de soldaţi ce vor fi desfăşuraţi prin rotaţie de-a lungul flancului estic al NATO în cadrul misiunii Atlantic Resolve – vor fi localizaţi în oraşul polonez Orzysz.

Oraşul se află la 137 km de Kaliningrad, puternic înarmata enclavă militară a Rusiei în zona Baltică.

Anunţul a coincis cu Conferinţa de Securitate din München, unde ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a acuzat NATO că este o rămăşiţă a Războiului Rece.

Vicepreşedintele american Mike Pence a urmărit la München să asigure naţiunile baltice şi de la Marea Neagră, în special Ucraina, de sprijinul continuu al SUA în urma anexării de către Rusia în 2014 a peninsulei ucrainene Crimeea.

Lituania: planificarea nu mai este suficientă

Din Vilnius, preşedinta lituaniană Dalia Gribauskaite a declarat agenţiei de ştiri AFP că planul misiunii, care a fost adoptat la o conferinţă NATO în Varşovia în 2016, nu mai este suficient.

“Fără suportul sistemelor de apărare aeriană americane nu vom avea o protecţie deplină”, a declarat ea. “Avem nevoie de un proces decizional rapid”.

Tensiuni privind rachetele

România şi Polonia găzduiesc două staţii americane de interceptare de rachete ce sunt văzute de Moscova că o ameninţare în apropierea graniţelor sale. Anul trecut, Kremlinul a desfăşurat rachete Iskander în enclava Kaliningrad.

În urmă cu peste o săptămână, premierul polonez Beata Szydlo a întâmpinat sosirea unei brigăzi de blindate americane pentru exerciţii de pregătire cu forţele poloneze în Zagan, oraş situat în sud-estul Poloniei, la doar 70 km est de oraşul german Cottbus.

În luna ianuarie, 87 de tancuri ale brigăzii şi o serie de alte vehicule au sosit în Bremerhaven, în vestul Germaniei.

Pregătiri în Marea Neagră

La începutul săptămânii trecute, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a anunţat noi proiecte de mărire a prezenţei în Marea Neagră, într-o mişcare ce va atrage aproape sigur iritarea ruşilor. Stoltenberg a declarat totuşi că măsura este una defensivă.

“Nu dorim să provocăm un conflict. Dorim să prevenim conflictul şi să păstrăm pacea”, a precizat el într-un comunicat adresat reporterilor după o întâlnire a NATO la sediul său din Bruxelles.

În timpul întâlnirii, Stoltenberg a declarat că statele membre “au căzut de acord asupra a două măsuri maritime suplimentare: o prezenţă maritimă mai amplă a NATO în Marea Neagră pentru îmbunătăţirea pregătirii, exerciţii şi conştientizarea situaţiei, şi o funcţie de coordonare maritimă pentru Forţele Navale de Reacţie atunci când acestea operează împreună cu alte forţe aliate în regiunea Mării Negre”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe