SUA va pompa miliarde de dolari pentru recondiţionarea unuia dintre reactoarele de la Cernavodă

Centrala Atomo-electrică de la Cernavodă
Centrala Atomo-electrică de la Cernavodă (Epoch Times România)

Washingtonul va finanţa proiectul de recondiţionare a unuia dintre cele două reactoare nucleare ale Centralei Nucleare de la Cernavodă, precum şi a clădirii în care se află cele două reactoare noi. Pentru acest proiect şi altele, Banca de Export-Import a Statelor Unite va oferi României un pachet financiar în valoare de 8 miliarde de dolari, a anunţat, joi, ambasadorul SUA la Bucureşti, Adrian Zuckerman.

“Mâine [vineri – n.r.], ministrul [economiei, energiei şi mediului de afaceri, Virgil – n.r.] Popescu se va întâlni cu Secretarul Departamentului de Energie Brouillette, pentru a demara un Acord de cooperare interguvernamentală pentru recondiţionarea unuia dintre cele două reactoare nucleare şi renovarea clădirii în care se află cele două reactoare noi de la Centrala Nucleară de la Cernavodă, din România. Acest proiect în valoare de 8 miliarde de dolari va reprezenta o paradigmă a viitoarelor proiecte româno-americane de dezvoltare economică şi energetică. În partea a doua a zilei, Ministrul Popescu se va întâlni cu Preşedinta EXIM (Băncii de Export-Import a S.U.A.), Kimberley Reed, în vederea semnării unui memorandum de înţelegere care vizează finanţarea proiectului nuclear de la Cernavodă şi alte proiecte din România. Este cel mai mare pachet de finanţare primit până acum de România, fapt care indică încrederea pe care o au Statele Unite în vechiul lor partener şi aliat”, a susţinut Zuckerman într-un mesaj transmis cu ocazia evenimentului Bucharest Forum, organizat de Institutul Aspen.

De asemenea, ambasadorul SUA a ţinut să sublinieze că Washingtonul şi Bucureştiul au realizat multe lucruri împreună şi că ţara noastră se află foarte aproape de o serie de oportunităţi extraordinare, inclusiv asumarea rolului de lider în Europa.

“Pe măsură ce Statele Unite şi România continuă să lucreze împreună, vom vedea cum România îşi va asuma rolul de lider în Europa, care îi revine de drept. România a demonstrat şi continuă să demonstreze că are un spirit ce nu poate fi dominat, precum şi o dedicare de neclintit faţă de valorile democratice. A venit momentul României, iar perioada Renaşterii în România se derulează sub ochii noştri!”, a continuat Zuckerman.

Reamintim că ministrul Energiei, Virgil Popescu, a insistat în ultima perioadă că doreşte realizarea reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă şi că acestea să fie construite cu parteneri din Uniunea Europeană şi din NATO.

“Vorbim despre reactoarele 3 şi 4 de prea mult timp. Eu am afirmat încă de anul trecut că trebuie să facem aceste reactoare şi doresc să le facem şi le vom face cu parteneri din Uniunea Europeană şi NATO. Suntem în acest club european şi în acest club NATO şi cred că acolo avem suficiente surse de finanţare ca să putem să ne descurcăm fără aportul altor surse de finanţare din ţări terţe acestui club. Eu sunt foarte optimist că vom reuşi să demarăm aceste investiţii de la Cernavodă cu parteneri din Uniunea Europeană şi din NATO”, a declarat ministrul Popescu în luna mai, citat de Agerpres.

La rândul său, printr-o decizie publicată în iulie în Monitorul Oficial, premierul Ludovic Orban a dispus constituirea Comitetului de Coordonare Strategică pentru Implementarea Proiectului Unităţile 3 şi 4 CNE Cernavodă. Acest comitet va fi condus de Virgil Popescu şi din componenţa sa mai fac parte ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, şeful Cancelariei prim-ministrului, Ionel Dancă, şi consilierul prezidenţial Cosmin Marinescu.

Anunţul făcut de ambasadorul american Zuckerman vine în contextul în care, în luna iunie, la solicitarea Ministerului Economiei, acţionarii Nuclearelectrica au aprobat încetarea negocierilor cu chinezii de la China General Nuclear Power Corporation pentru construirea reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne