SUA va investiga o taxă propusă de Franţa pentru giganţii hi-tech

Washingtonul s-a declarat “foarte îngrijorat” din cauza propunerilor Parisului de a taxa serviciile digitale. Administraţia Trump a susţinut că tarifele franceze vizează în mod neechitabil companiile americane.
Preşedintele american Donald Trump
Preşedintele american Donald Trump (Olivier Douliery/Pool/Getty Images)

Preşedintele american Donald Trump a cerut miercuri lansarea unei investigaţii asupra “taxei pe servicii digitale” propusă de Franţa, întrucât consideră că omologii săi europeni vizează în mod incorect giganţii hi-tech americani, potrivit Deutsche Welle.

Reprezentantul SUA pentru Comerţ (USTR), Robert Lighthizer, a susţinut într-o declaraţie: “SUA este foarte îngrijorată că taxa pe servicii digitale, care urmează să fie adoptată mâine de Senatul francez vizează în mod neechitabil companiile americane”.

Taxa planificată de 3% asupra veniturilor anuale ale companiilor care furnizează servicii către consumatorii francezi va fi aplicată doar companiilor semnificative, “unde firmele americane sunt lideri globali”, a precizat USTR.

Ministrul francez al Finanţelor, Bruno Le Maire, a afirmat în luna martie că o taxă de 3% asupra veniturilor franceze ale companiilor majore din mediul online ar putea aduce în visteria statului aproximativ 500 milioane de euro pe an şi vor fi incluse aproximativ 30 de companii, majoritatea fiind din SUA, dar şi din China, Germania, Spania şi Marea Britanie.

Parisul a negat că vizează în mod special companii americane. Taxa va afecta companiile care obţin venituri anuale de cel puţin 750 milioane de euro şi va fi aplicată veniturilor din afacerile digitale, inclusiv publicitatea online.

Lighthizer a confirmat că investigaţia americană a fost cerută de Trump, care nu a fost reţinut în ceea ce priveşte criticarea amenzilor impuse de europeni unor companii americane, precum Apple.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe