SUA trimite Ucrainei primul transport de cărbune pentru a-i asigura securitatea energetică

SUA a trimis primul său transport de cărbune spre Ucraina din portul Baltimore, pe baza unui acord proiectat să asigure securitatea energetică a Kievului.
Vagoane încărcate cu cărbune în gara din Doneţk, estul Ucrainei.
Vagoane încărcate cu cărbune în gara din Doneţk, estul Ucrainei. (Captură Foto)

Compania XCoal Energy and Resources din statul american Pennsylvania a semnat în 31 iulie un contract cu întreprinderea de stat ucraineană Centerenergo pentru furnizarea a 700.000 de tone de cărbune în următoarele câteva luni.

Acordul a fost semnat după discuţiile ce au avut loc în luna iunie între preşedintele ucrainean Petro Poroşenko şi administraţia preşedintelui american Donald Trump.

Primul transport de 62.000 de tone urmează să ajungă în portul Iuzhni din Odesa în trei săptămâni, potrivit postului Voice of America.

În trecut, majoritatea cantităţii de cărbune folosit în Ucrainean, care este singurul combustibil ce poate fi folosit de câteva dintre centralele sale, a provenit din anumite zone ale regiunii Donbas, care acum sunt controlate de separatiştii pro-ruşi.

De la izbucnirea conflictului separatist în estul Ucrainei din aprilie 2014, Kievul a avut furnizori alternativi pentru cărbunele necesar generării de curent electric.

Guvernul ucrainean a suspendat livrările de cărbune din zonele controlate de separatişti în luna martie şi de atunci s-a chinuit să îşi acopere necesarul energetic.

Exporturile către Ucraina fac parte din planul lui Trump de a transforma SUA într-o superputere exportatoare de energie, aflându-se într-un conflict direct cu Rusia în estul Europei, unde Moscova este în prezent principalul furnizor de energie.

Un obiectiv declarat al lui Trump este acela de a ajuta ţările europene să îşi îmbunătăţească securitatea energetică, iar altul este acela de a recupera locurile de muncă pierdute de minerii americani sub fosta administraţie a lui Barack Obama, ale cărei politici au favorizat combustibili mai curaţi precum gaz natural, energie eoliană şi solară.

Pentru statele est-europene, precum Lituania şi Polonia, care sunt dependente de gazul natural rusesc, Trump s-a oferit să furnizeze gaz natural lichefiat (LNG) pe cale maritimă.

În această săptămână, Lituania urmează să primească prima navă cu LNG din SUA.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe