SUA trimite o navă de luptă în Marea Chinei de Sud. Beijingul fumegă

Distrugătorul american cu rachete ghidate USS McCampbell
Distrugătorul american cu rachete ghidate USS McCampbell (Wikimedia.org)

O navă de luptă americană a navigat luni prin Marea Chinei de Sud cu scopul de a contesta revendicările maritime excesive ale Beijingului în regiune, au confirmat oficiali.

Distrugătorul cu rachete ghidate USS McCampbell a patrulat în apropierea Insulelor Paracel, care sunt controlate de China de când forţele sale militare le-au confiscat de la Vietnam în 1974. Atât Vietnamul, cât şi Taiwanul revendică grupul de insule, potrivit Express.co.uk.

USS McCampbell a navigat în interiorul zonei de 22 km din jurul insulelor Tree, Lincoln şi Woods, în cadrul unei aşa-numite operaţiuni de promovare a “libertăţii de navigare”.

Rachel McMarr, purtătoare de cuvânt a Flotei SUA din Pacific, a afirmat că vizita navei urmăreşte să menţină accesul în acea zonă maritimă, conform dreptului internaţional.

China a trimis o navă pentru a intimida distrugătorul USS McCampbell, însă în cele din urmă a decis să depună o plângere oficială. Potrivit Bloomberg, China a cerut Statelor Unite să pună capăt “acţiunilor provocatoare” din Marea Chinei de Sud. “Acţiunile flotei americane au încălcat legea chineză şi legile internaţionale, au subminat pacea, securitatea şi ordinea în apele relevante”, a afirmat Lu Kang, purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, la o conferinţă de presă susţinută luni la Beijing. “China se opune cu tărie acestor acţiuni”, a mai adăugat el, potrivit site-ului de ştiri Zero Hedge.

Statul comunist chinez revendică cea mai mare parte a Mării Chinei de Sud şi a construit insule artificiale acolo unde nu au existat niciun fel de insule, lucru care încalcă în mod direct textul UNCLOS.

Anul trecut, administraţia preşedintelui Donald Trump a cerut regimului de la Beijing să îşi retragă toate rachetele avansate desfăşurate pe insulele disputate în Marea Chinei de Sud, aceasta fiind prima dată când se face publică o astfel de cerere, potrivit AP.

Pentagonul a dezvăluit în iunie 2018 că Beijingul a instalat rachete anti-navă şi sisteme de rachete antiaeriene, precum şi echipamente pentru bruiaj electronic, în Insulele Spratly, un grup de recife şi insuliţe localizate în apropiere de Filipine, un aliat al SUA, pe care China le revendică şi susţine că fac parte din teritoriul său. Diverşi oficiali militari au precizat că rachetele ameninţă navele de luptă şi avioanele americane care au intensificat operaţiunile de promovare a libertăţii de navigaţie în apropierea insulelor în încercarea de a contracara eforturile chinezilor de a controla peste 90% din Marea Chinei de Sud, care este o linie comercială asiatică vitală, prin care trec anual mărfuri în valoare de 5 trilioane de dolari.

În plus, China şi-a consolidat în mod semnificativ prezenţa militară în Insulele Paracel în ultimii ani. Imagini de satelit recente au surprins avioane de luptă staţionate pe cel puţin una dintre insule.

Marea Chinei de Sud este revendicată, deşi nu în întregime şi de către Taiwan, Malaezia, Vietnam, Brunei şi Filipine.

SUA, un aliat al Filipinelor, contestă revendicările chinezilor.

În septembrie 2018, o altă navă de luptă americană, USS Decatur, a efectuat o vizită în apropierea Insulelor Spratly, pătrunzând în zona de 22 de km din jurul acestora.

În iulie 2016, un tribunal de arbitraj al ONU a dat o decizie împotriva Beijingului într-o dispută cu Filipine legată de Marea Chinei de Sud. Totuşi, China, precum şi Taiwanul, au refuzat să recunoască decizia instanţei şi au insistat că problema ar trebui rezolvată prin negocieri bilaterale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe