SUA trimite în Siria sute de soldaţi ai Marinei cu artilerie grea

Sute de soldaţi ai Marinei SUA, înarmaţi cu piese de artilerie grea, au sosit în Siria pentru a ajuta forţele locale aliate să lanseze o ofensivă de recapturare a oraşului Raqqa din mâinile teroriştilor Daesh, au declarat mai mulţi oficiali.

Soldaţi americani în provincia siriană Raqqa în 2016.
Soldaţi americani în provincia siriană Raqqa în 2016. (Captură Foto)

Un oficial american a declarat joi pentru AFP că Unitatea Expediţionară nr. 11 din cadrul Marinei SUA, cu baza în San Diego, a trimis o baterie de tunuri Howitzer de 155 mm la un avanpost din Siria, împreună cu câteva sute de soldaţi.

Oficialul a adăugat că soldaţii “sunt pregătiţi să îşi desfăşoare misiunea”.

Acţiunea marchează o desfăşurare semnificativă de forţe militare americane convenţionale în Siria, care a inclus aproximativ 500 de soldaţi la sol, aceştia aparţinând forţelor pentru Operaţiuni Speciale.

Colonelul forţelor aeriene John Dorrian, purtător de cuvânt al unei coaliţii conduse de SUA ce luptă împotriva grupului jihadist Statul Islamic (cunoscut şi sub numele de ISIL sau Daesh), a declarat că cei 400 de soldaţi trimişi recent vor lucra împreună cu aşa-zisele Forţe Democrate Siriene (FDS) şi Coaliţia Arabă Siriană.

Dorrian a declarat pentru Reuters că bateria de artilerie va ajuta la accelerarea înfrângerii jihadiştilor Daesh din Raqqa.

“Am avut parte de o campanie aeriană destul de dură pentru a distruge capabilităţile inamicului şi a ucide luptătorii inamici din această zonă. Vom continua operaţiunile şi le vom intensifica cu această nouă capabilitate”, a declarat Dorrian.

Mişcarea americană reflectă tacticile folosite înaintea asaltului asupra oraşului irakian Mosul, când SUA a creat baze în afara oraşului, folosite ca o platformă pentru logistică şi artileria grea.

FDS, care include Unităţile de Protejare a Poporului kurd (YPG), este principalul partener al SUA la sol în Siria şi a luptat împotriva Daesh timp de câteva luni în zona oraşului Raqqa, capitala de facto a grupului jihadist în ţara arabă.

În weekendul trecut, o forţă de elită separată a US Army Rangers a sosit într-un oraş situat la nord-vest de Raqqa în vehicule blindate pentru a preveni o confruntare între forţele militare turce şi forţele kurde siriene – ambele fiind aliate ale SUA. A fost prima desfăşurare de acest gen de forţe militare americane în Manbij.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe