SUA susţine că deţine informaţii care arată că Riadul şi-a dezvoltat programul de rachete cu ajutorul Chinei

(Getty Images)

Guvernul american a obţinut informaţii care arată că Arabia Saudită şi-a îmbunătăţit în mod semnificativ programul de rachete balistice prin achiziţii recente din China, potrivit unor rapoarte media locale.

CNN a raportat miercuri, citând trei surse care au acces la rapoarte de informaţii secrete, că Riadul aparent şi-a extins atât infrastructura pentru rachete cât şi tehnologia pentru dezvoltarea acestora cu ajutorul unor achiziţii recente făcute din China.

Unii congresmani americani sunt îngrijoraţi de faptul că nedezvăluirea de către guvern a acestor informaţii într-o serie de şedinţe ar putea semnala o “aprobare tacită” a acordului nuclear încheiat cu Teheranul, în condiţiile în care SUA urmăreşte să contracareze Iranul.

Într-un interviu în ultima zi a vizitei sale în Marea Britanie, Trump a declarat că există “întotdeauna o şansă” ca SUA să ia măsuri militare împotriva Iranului, notând, totuşi, că mai degrabă ar discuta cu Teheranul.

Arabia Saudită a cerut în urmă cu câteva zile desfăşurarea unor summituri cu naţiunile arabe, musulmane şi din Golf pentru a fi discutate tensiunile dintre SUA şi Iran în regiune. Washingtonul a trimis recent nave de luptă şi bombardiere în Golf ca răspuns la o presupusă ameninţare din partea Teheranului la adresa intereselor americane din regiune. De asemenea, Iranul a fost acuzat de atacarea unor petroliere saudite.

În 12 mai, patru petroliere – inclusiv două nave saudite şi o navă cu pavilion al Emiratelor Arabe Unite – au fost ţinta unui atac în largul zonei economice exclusive a Emiratelor.

În ultimele săptămâni, tensiunile s-au amplificat în Strâmtoarea Ormuz şi în jurul acesteia, o rută cheie pentru transporturile maritime de petrol aflată la gura Golfului Persic şi pe care Iranul a ameninţat că o va bloca dacă SUA sau alte state vor interfera cu exporturile sale de petrol.

În mai 2018, Trump s-a retras dintr-un acord nuclear încheiat între Iran şi marile puteri, susţinând că acesta este plin de breşe şi nu poate opri Teheranul să dezvolte arme nucleare. Ulterior, SUA a început să reimpună sancţiuni economice împotriva Iranului, care fuseseră relaxate pe baza acordului. De asemenea, Washingtonul şi-a amplificat recent presiunea asupra Teheranului, declarând că doreşte să reducă la zero exporturile de petrol iranian şi ameninţând că va impune sancţiuni împotriva ţărilor şi companiilor care cumpără produse petroliere iraniene.

Oficialii iranieni au declarat în repetate rânduri că acuzaţiile americanilor urmăresc crearea unui pretext pentru un război.