SUA susţine că Deripaska a spălat bani pentru Vladimir Putin

Oligarhul rus Oleg Deripaska
Oligarhul rus Oleg Deripaska (Andrey Rudakov / Bloomberg / Getty Images)

Statele Unite consideră că oligarhul rus Oleg Deripaska a spălat bani pentru preşedintele Vladimir Putin, a informat The Financial Times vineri, citând o scrisoare a Trezoreriei SUA adresată avocaţilor lui Deripaska, în care sunt explicate sancţiunile.

Administraţia Trump a impus sancţiuni asupra lui Deripaska şi altor douăzeci de oligarhi şi oficiali în aprilie 2018, drept represalii pentru ceea ce a numit „activitatea malignă a Rusiei pe tot globul”. Deripaska a dat în judecată Statele Unite în 2019, solicitând OFAC, biroul Departamentului Trezoreriei care supraveghează sancţiunile, să prezinte dovezi despre legăturile sale cu Putin.

Scrisoarea OFAC adresată avocaţilor Deripaska citată de FT precizează că, în 2016, Deripaska „a fost identificat ca una dintre persoanele care deţineau active şi spălau bani în numele preşedintelui rus Vladimir Putin.”

De asemenea, biroul Trezoreriei Statelor Unite a afirmat că activitatea lui Deripaska a fost utilizată cel puţin o dată în 2011 ca acoperire pentru a facilita transferul fondurilor personale ale lui Putin. De asemenea, a spus că Deripaska ar fi anulat listarea producătorului de autovehicule Gaz sancţionat în 2017 pentru a „ascunde” spălarea de bani a lui Putin prin firmă.

În total, OFAC a oferit şase justificări pentru nominalizarea lui Deripaska.

Deripaska a declarat pentru Financial Times că acuzaţiile au fost „supoziţii, zvonuri şi aiureli”. Kremlinul a negat că Putin a spălat bani prin Deripaska, şeful biroului din Moscova.

O instanţă a SUA poate pronunţa cauza în aproximativ 18 luni, după ce avocaţii Deripaska şi OFAC schimbă contra-argumente, conform magnatului citat de FT.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe