SUA speră că Phenianul va fi incapabil să falsifice noile bancnote de 100 USD

Federal Reserve prezintă noua bancnotă de 100 USD, „mult mai dificil de reprodus".

Noul design grafic de pe bancnotele de 100 de dolari americani hotărâtă de către Federal Reserve este de natură să provoace o altă controversă economică şi diplomatică între Washington şi Phenian. Prin prezentarea noilor bani de hârtie, care datorită schimbărilor făcute sunt "mult mai dificil de contrafăcut", Trezoreria Statelor Unite, de fapt, "speră să scadă cât mai curând traficul de valută falsă din străinătate".

De mai mulţi ani Coreea de Nord este cel mai bun fabricant de valută falsă.

Deşi nu a existat nicio referire directă, un raport al Congresului arată care este cel mai mare producător de bani falşi din lume. Potrivit SUA, în fiecare an, regimul lui Kim Jong-un, produce şi distribuie cel puţin 45 de milioane de dolari în bancnote de 100, o sursă importantă de valută străină, care evită implozia delicatei economii nord-coreene.

Lee Sung-Yoon, un analist care lucrează la Universitatea Tufts, explică: "Fenomenul de contrafacere a luat naştere înainte de foametea devastatoare a anilor 90, care a zdrobit complet finanţele din Coreea de Nord. Regimul nord-coreean este, probabil, singura ţară din lume unde producţia de bunuri false - de la valuta străină la lucrurile de marcă, medicamente etc. - este prezentă în cadrul programelor de stat".

Potrivit ziarului conservator sud-coreean Chosun Ilbo, o ambasadă nord-coreeană în Europa de Est a comercializat în ultimii cinci ani cel puţin 150 de milioane de dolari. Pentru Lee "acum trebuie să fie mai atenţi. În primul rând, pentru ca noile bancnote par foarte dificil de reprodus şi în al doilea rând pentru că oficialii din Coreea de Nord sunt din ce în ce mai verificaţi în călătoriile lor în străinătate".

La rândul său, guvernul de la Phenian a reacţionat cu indignare la acuzaţiile voalate americane: "Imperialismul şi globalizarea devastatoare create de Washington - spune un comunicat al agenţiei de presă oficială KCNA - nu ne afectează. Şi înainte de a face acuzaţii este nevoie de dovezi, iar SUA nu le are".