SUA şi Marea Britanie: “hackeri susţinuţi de Rusia” infectează routere într-o “campanie globală de spionaj”

(Getty Images)

După ce oficiali britanici şi americani au susţinut că activitatea trolilor ruşi s-ar fi intensificat masiv în weekend – fără să ofere niciun fel de dovadă pentru a-şi susţine acuzaţia – Departamentul pentru Securitate Internă american, FBI şi Centrul Naţional pentru Securitate Cibernetică din Marea Britanie au emis un avertisment comun fără precedent avertizând că Rusia foloseşte echipamente de reţea compromise pentru a lansa atacuri cibernetice asupra unor companii şi agenţii guvernamentale din SUA şi Marea Britanie.

Bloomberg a precizat că alerta a inclus şi sfaturi adresate companiilor referitoare la măsuri de protecţie. De asemenea, alerta a avertizat în mod special în ceea ce priveşte atacurile asupra routerelor, dispozitive care direcţionează datele în cadrul unei reţele. Raportul susţine că acestea ar putea fi o încercare a Rusiei de a obţine un avantaj pentru o potenţială ofensivă viitoare.

“Actori sponsorizaţi de statul rus folosesc routere compromise pentru a efectua atacuri cu scopul de a susţine spionajul, a extrage proprietate intelectuală, a menţine un acces constant la reţelele victimelor şi, posibil, pentru a crea o fundaţie pentru operaţiuni ofensive viitoare”, potrivit declaraţiei comune.

În declaraţie se mai precizează că mai multe surse, inclusiv organizaţii de cercetare în domeniul securităţii cibernetice din sectorul privat şi public, au raportat această presupusă activitate guvernelor american şi britanic.