SUA şi Georgia semnează un acord pentru îmbunătăţirea schimbului de informaţii

SUA precizează că a semnat un important acord de securitate cu Georgia care va permite îmbunătăţirea schimbului de informaţii şi a eforturilor antitero cu fosta republică sovietică.
Rex Tillerson
Rex Tillerson (Christophe Morin/Bloomberg via Getty Images)

Departamentul de Stat al SUA a anunţat că secretarul de stat Rex Tillerson şi premierul georgian Giorgi Kvirikaşvili au semnat acordul înaintea întâlnirii lor de marţi din Washington.

“Acordul reprezintă un punct de cotitură major în ceea ce priveşte cooperarea în domeniul securităţii între Statele Unite şi Georgia”, a precizat Departamentul.

Georgia este blocată într-un impas cu Rusia din cauza teritoriilor georgiene separatiste Abhazia şi Osetia de Sud care sunt susţinute de Moscova.

Apelurile preşedintelui american Donald Trump pentru legături mai strânse cu Rusia şi afirmaţiile anterioare că alianţa militară NATO este învechită a provocat unele temeri în estul Europei ţinând cont de anexarea peninsulei ucrainene Crimeea de către Rusia şi suportul acordat de Moscova separatiştilor din estul Ucrainei şi din Georgia.

Dar administraţia Trump a criticat puternic interferenţa Rusiei în Ucraina şi a reiterat suportul ţării sale pentru integritatea teritorială a Georgiei în timpul vizitei efectuate de premierul Kvirikaşvili la Washington în această săptămână, care a inclus o întâlnire cu Trump şi cu vicepreşedintele Mike Pence.

Kvirikaşvili a precizat într-o declaraţie că a discutat în detaliu cu Tillerson despre perspectivele amplificării relaţiilor economice, de apărare şi securitate, precum şi despre asigurările privind suportul oferit de SUA pentru integrarea europeană şi euro-atlantică a Georgiei.

Ambiţiile Georgiei de a adera la NATO au nemulţumit Rusia, care consideră că extinderea alianţei militare vestice în estul Europei este o ameninţare, viziune pe care NATO o consideră neîntemeiată.