SUA şi Coreea de Sud susţin că Phenianul a desfăşurat un nou test de rachetă

Coreea de Nord a amplificat din nou tensiunile din Peninsula Coreeană şi regiune, lansând ceea ce se presupune a fi o rachetă balistică de rază scurtă.
Dictatorul nord-coreean Kim Jong-un.
Dictatorul nord-coreean Kim Jong-un. (Getty Images)

Reprezentanţii armatelor americană, sud-coreeană şi japoneză au confirmat luni că Phenianul a lansat un proiectil de pe un aerodrom situat în oraşul de coastă nord-coreean Wonsan, precizând că racheta a zburat spre o direcţie estică.

Comandamentul militar american din Pacific a declarat că a detectat şi monitorizat lansarea, susţinând că ar fi fost vorba de o rachetă balistică de rază scurtă. Oficiali ai Casei Albe au declarat că preşedintele american Donald Trump a fost pus la curent cu noul test nord-coreean.

“Comandamentul american din Pacific susţine angajamentul neclintit pentru securitatea aliaţilor noştri din Republica Coreea şi Japonia”, potrivit declaraţiei Comandamentului, adăugând că lansarea nu a reprezentat o ameninţare pentru Statele Unite.

Statul Major al armatei sud-coreene a declarat că preşedintele ţării, Moon Jae-în, a convocat o întâlnire a Consiliului Securităţii Naţionale pentru a discuta despre lansare.

Japonia a condamnat puternic noul test nord-coreean, susţinând că racheta a părut să se prăbuşească în apele sale teritoriale, deşi nu au fost raportate niciun fel de pagube.

Premierul nipon Shinzo Abe a declarat că Japonia ia în considerare împreună cu SUA un răspuns “specific” la noul test, adăugând că se află, de asemenea, în contact cu liderii sud-coreeni.

Nu a existat niciun comentariu imediat al mass mediei nord-coreene controlate de stat.

Coreea de Nord a desfăşurat două teste atomice şi zeci de teste de rachete balistice în ultimul an şi jumătate, în timp ce încearcă să dezvolte o rachetă capabilă să trimită un focos nuclear pe teritoriul american.

Mulţi experţi susţin că Phenianul se află la câţiva ani distanţă de atingerea obiectivului său, deşi declară că fiecare test este un pas în această direcţie.

Programul nuclear şi testele cu rachete balistice ale Coreei de Nord au fost interzise de ONU, dar Phenianul a declarat că acesta este necesar pentru a contracara aşa zisa agresiune americană.