SUA şi Canada ajung la un acord comercial trilateral cu Mexicul. NAFTA va fi înlocuit

Preşedintele american Donald Trump.
Preşedintele american Donald Trump. (Getty Images)

SUA şi Canada au ajuns duminică la un nou acord care va duce la înlocuirea controversatului acord comercial NAFTA şi va menţine un bloc comercial trilateral cu Mexicul.

Acordul a fost anunţat cu puţin timp înainte de expirarea termenului limită impus de Washington – adică miezul nopţii de duminică – şi înaintea unei întâlniri de urgenţă a Cabinetului premierului canadian Justin Trudeau, potrivit Deutsche Welle.

“Noul şi modernizatul acord comercial” va înlocui blocul comercial NAFTA din 1994 şi va fi cunoscut sub numele de acordul SUA-Mexic-Canada (USMCA), potrivit unei declaraţii comune publicate de reprezentantul SUA pentru comerţ Robert Lighthizer şi de ministrul canadian de Externe, Chrystia Freeland.

“USMCA va oferi muncitorilor, fermierilor, crescătorilor de vite şi companiilor noastre un acord comercial cu standarde ridicate, care va rezulta în pieţe mai libere, comerţ mai echitabil şi o creştere economică robustă în regiunea noastră”, potrivit declaraţiei comune. “[Acordul] va întări clasa de mijloc , care va avea locuri de muncă bine plătite şi noi oportunităţi pentru cei aproape jumătate de miliard de oameni care numesc America de Nord casa lor”.

Canada, cel de-al doilea partener comercial al SUA, a fost exclusă dintr-un acord NAFTA restructurat negociat separat între Mexic şi SUA în luna august, după aproape un an de negocieri. Cele două state au afirmat că acordul bilateral va merge înainte fără Canada, care s-a aflat în negocieri dure cu SUA în ultimele săptămâni.

SUA şi Mexicul au depus eforturi ca noul acord să fie aprobat de politicienii lor înainte ca preşedintele mexican Andrés Manuel Lopez Obrador să fie investit oficial în 1 decembrie. Pentru a obţine acest lucru, administraţia preşedintelui american Donald Trump a trebuit să facă public documentul pentru a permite o perioadă legală de 60 de zile de revizuire a acestuia.

Printre aspectele dure care au trebuit să fie soluţionate între Ottawa şi Washington s-au aflat accesul la sectorul canadian al produselor lactate, tarifele americane şi un mecanism de soluţionare a disputelor la care SUA a dorit să renunţe.

Potrivit declaraţiei comune, mecanismul de soluţionare a litigiilor comerciale pe care Canada a urmărit să îl păstreze va fi în cele din urmă menţinut. De asemenea, acordul prevede scutirea de tarife a 2,6 milioane de automobile. În plus, Canada a fost de acord să îşi deschidă o parte a pieţei sale de lactate în faţa producătorilor americani.

Trump a dorit modificarea completă a acordului comercial NAFTA, vechi de 25 de ani, afirmând că acesta nu a fost echitabil pentru SUA. La sfârşitul lunii august, preşedintele american a început o revizuire a acordului comercial cu Mexicul şi Canada, ceea ce a dus la lansarea de negocieri dure.