SUA se retrage din Acordul pentru Climat de la Paris

Acordul de la Paris este prea costisitor pentru SUA, a declarat preşedintele american în timp ce a anunţat că îşi retrage ţara din acord. SUA, împreună cu Siria şi Nicaragua, sunt singurele ţări ale lumii care nu susţin acest acord împotriva schimbării climatului global.
Donald Trump
Donald Trump (Alex Wong/Getty Images)

Preşedintele american Donald Trump a anunţat că SUA se va retrage din Acordul semnat la Paris în 2015 împotriva schimbării climatului global.

Acordul a fost semnat iniţial de 195 din 197 de naţiuni într-un grup ONU dedicat schimbării climatului şi a promis că va limita creşterea temperaturilor globale prin reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.

Trump a precizat că va negocia reintrarea în acord pe baza unor termeni potriviţi pentru americani.

Liderii europeni au depus mari eforturi pentru a-l convinge pe Donald Trump în ultimul minut să nu se retragă din acord, dar acesta a precizat că opozanţii acordului din Partidul Republican şi industriile americane precum cea a cărbunelui, petrolului şi energiei electrice au făcut presiuni pentru a abandona acordul.

În timpul campaniei sale prezidenţiale de anul trecut, Trump a criticat sever acordul şi a numit încălzirea globală drept o “farsă”.

La Berlin, preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat că aliaţii europeni au încercat din greu, în timpul summitului G7 din Sicilia din weekendul trecut, să îl convingă pe Trump să rămână în acord.

Juncker a precizat că retragerea Statelor Unite din acord nu va fi uşoară şi va dura câţiva ani. „Americanii nu pot, pur şi simplu, să se retragă din acordul pentru protejarea climatului. Trump crede acest lucru deoarece nu cunoaşte detaliile”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe