SUA s-ar gândi să trimită aproximativ 50.000 de soldaţi în Siria

H.R. McMaster, consilier pentru securitate naţională al preşedintelui american Donald Trump.
H.R. McMaster, consilier pentru securitate naţională al preşedintelui american Donald Trump. (Captură Foto)

După ce a făcut o mişcare neaşteptată săptămâna trecută, ordonând lansarea a zeci de rachete Tomahawk asupra unei baze aeriene siriene, s-ar putea ca cea mai mare supriză a preşedintelui american Donald Trump pe planul politicii externe să nu fi avut loc încă.

Comentatorul Eli Lake de la Bloomberg a declarat că general-locotenentul H.M. McMaster, care conduce Consiliul de Securitate Naţională la Casa Albă, a insistat discret pe lângă colegii săi punând sub semnul întrebării principiul care stă la baza unui proiect de plan de război împotriva Statului Islamic - anume de a menţine doar o prezenţă redusă de trupe terestre americane în Siria.

Criticii lui McMaster din interiorul administraţiei SUA susţin că generalul doreşte să trimită zeci de mii de soldaţi în Valea râului Eufrat. Pe de altă parte, susţinătorii săi insistă că general-locotenentul încearcă doar să faciliteze un proces interagenţii mai eficient pentru a dezvolta noua strategie a preşedintelui Donald Trump de distrugere a grupului jihadist Statul Islamic în Irak şi Siria.

Soldaţi americani, în special trupe speciale, au fost prezenţi la sol în Siria începând cu 2014, când fostul preşedinte Barack Obama şi-a încălcat propria-i promisiune că va retrage toate trupele terestre, mai întâi în Irak şi apoi în regiunea mai amplă. Totuşi, prezenţa militară americană la sol a fost din ce în ce mai mică şi mai invizibilă, comparativ cu campaniile militare tradiţionale, în special pentru Siria.

Conform unor rapoarte media, trupe americane terestre vor ajunge în Siria, chiar dacă acest lucru înseamnă ca Trump să îşi încalce o altă promisiune făcută recent.

Preşedintele american a declarat în această săptămână pentru Fox Business că trimiterea de trupe în Siria nu va fi abordarea sa pentru lupta împotriva Statului Islamic, şi nici pentru debarcarea eventuală a lui Assad: “Nu vom pătrunde în Siria”, preciza el.

Pe de altă parte, conform generalului McMaster, trupele americane vor merge în Siria şi încă rapid.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe